Gambia president soostus ametist lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adama Barrow toetajad meeleavaldusel.
Adama Barrow toetajad meeleavaldusel. Foto: AFP

Gambia president Yahya Jammeh soostus ametist lahkuma, teatasid olukorraga kursis olevad allikad uudisteagentuurile AFP.

"Jammeh on soostunud võimu loovutamisega. Kõnelused käivad praegu selle üle, kus ta eksiilis elama hakkab ja sellega seotud tingimuste üle," ütles Mauritaania delegatsiooni liige Banjulis. Jammeh pidas lahkumise üksikasjade üle läbirääkimisi Guinea ja Mauritaania riigipeadega.

Hiljem õhtul tegi Jammeh telepöördumise, milles kinnitas levinud kuuldusi.

Guinea allikate kohaselt peab riik kuhu Jammeh lahkub olema piisavalt kaugel, et ta ei saaks enam Gambia poliitikasse sekkuda.

Gambia kaitseväe ülemjuhataja Ousmane Badjie vandus varem päeval truudust detsembris presidendivalimised võidnud Adama Barrowle.

Detsembris toimunud presidendivalimised kaotanud Gambia pikaaegne liider Jammeh ei taha amnestiata võimust loobuda. Olukorra lahendamiseks käivitati kõnelused, kuid tema jõuga kukutamiseks on Lääne-Aafrika regionaalne ühendus ECOWAS valmis pannud sõjaüksuse. Ühendust toetas ühehäälselt ka ÜRO Julgeolekunõukogu.

Badjie ütles uudisteagentuurile Associated Press, et neljapäeval Senegali pealinnas Gambia uueks presidendiks vannutatud Barrow'd toetavad kõik riigi julgeolekujõud ning nad ei kavatse vahele astuda, kui ECOWAS-i üksus peaks sõjaliselt sekkuma.

"Te ei saa tõugata meid sõtta küsimuses, mille saame lahendada poliitiliselt," ütles Badjie. "Me ei näe sõdimiseks mingit põhjust."

Gambia valitsus oli juba laiali läinud ning julgeolekujõudude toetuseta Jammeh sattus aina suuremasse isolatsiooni.

22 aastat võimul olnud Jammeh nõudis amnestiat kõige eest, mis ta oma ametiajal toime on pannud, ning tahtis jääda Gambiasse.

ECOWAS-i jaoks on need nõuded vastuvõetamatud, ütles ühenduse peasekretär Marcel Alain de Souza. Jammeh jäämine Gambiasse võib põhjustada avaliku korra rikkumisi ja panna aluse terrorirühmitustele, lisas de Souza.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles