USA lubas kaitsta rahvusvahelisi huve Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: Caro/Schwarz/Scanpix

Valge Maja hoiatas esmaspäeval Hiinat, et kaitseb «rahvusvahelisi huve» Lõuna-Hiina merel ja märkis, et kaubandus peab olema mõlemale poolele kasulik.

«President mõistab milline turg on Hiina ja meie huvides on sellesse turgu rohkem tungida. Kuid ühtlasi mõistab ta ka tervet rida probleeme, kuidas meid Hiina turule sisenedes koheldakse,» ütles Valge Maja pressiesindaja Sean Spicer.

Hiina peab endale kuuluvaks kogu Lõuna- Hiina merd. Maahõiveprojektid teevad eriti murelikuks Filipiinid ja teised riigid, kel on Hiinaga lahendamata territoriaalvaidlused.

USA presidendi Barack Obama valitsemisajal on Washington öelnud, et Pekingi tegevus regioonis ohustab navigeerimis- ja lennundusvabadust äriliselt ja strateegiliselt tähsates vetes ja nende kohal. Samas pole võetud seisukohta selles, mis riigile erinevad vaidlusalused riffid, saared ja madalikud kuuluvad.

USA Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) avaldas detsembris fotod, mis näitavad, et kõigil seitsmel Lõuna- Hiina meres asuval Hiina tehissaarel on õhu- ja raketitõrjerelvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles