Viru Folk tähistab Soome juubeliaastat!

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folgi raames toimuv Käsmu Filmiprogramm KÄFF suunab oma fookuse põhjala saartele. Fotol Viru Folk eelmisel aastal Käsmus.
Viru Folgi raames toimuv Käsmu Filmiprogramm KÄFF suunab oma fookuse põhjala saartele. Fotol Viru Folk eelmisel aastal Käsmus. Foto: Agnes Aus / Virumaa Teataja

Kümnes põhjamaise muusika festival Viru Folk tähistab seekord Soome sajandat juubelit. Soome kultuur on eestlastele lähedane, sellega ollakse seotud ajalooliselt, sellega ollakse lõimunud tänapäeval.

Elab ju Soomes väga palju eestlasi ning omakorda Eestis soomlasi. Kindlasti pole aga varem Eestis esinenud kolme päeva jooksul nii palju Soome erinevaid folkmuusikakollektiive kui sedapuhku Viru Folgil.

Esinejaid saabub lisaks Helsingile veel Turust, Oulust, Kuopiost, Rääkkyläst, Naantalist ja muudest põhjanaabrite kaunitest paikadest. Kuulamist igale maitsele ja igale eale, nagu ühele koguperefestivalile kohane. Ja ka vaatamist, sest filmiprogrammi täidavad soome filmid, üles riputatakse mitmed näitused.

Tänavusel Soome juubeliaastale pühendatud Viru Folgil annab reedel 11. augustil kell 16 esimese kontserdi Eesti teleekraanil nähtud "Su nägu kõlab tuttavalt" võitja Kalle Sepp ning punkti paneb festivalile pühapäeva õhtul põhjanaabrite au ja uhkus, seelikus ürgmees Kimmo Pohjonen, kes jagab Käsmus lava oma kaunite tütardega. Kõigisse kolme festivalipäeva jagub suur hulk huvitavaid esinejaid nii Soomest kui Eestist, kontserdid toimuvad kuuel laval. 

Reedese õhtu trumbid on ühest küljest kindlasti soomlaste Pekko Käppi & K:H:L:L, kes on lisanud rahvamuusikale bluusi, roki ja eksperimentaalse arhailise kaose elemente ning Wimme Saari & Tapani Rinne. Teisalt staažikad kodumaised tegijad Pantokraator ja Untsakad, aga miks mitte hoopis tänavuste muusikaauhindade jagamisel kaks nominatsiooni pälvinud Mick Pedaja.

Laupäevane programm on tihe ning parimatele kellaaegadele on pealavale paigutatud soomlaste ässad Värttinä ja Finntroll, kuid tähelepanelik lugeja leiab programmist ka Noortebänd 2016 võitja The Notes`i, Eesti Muusikaauhinnad 2017 nominendi Mari Jürjensi, Eesti Laul 2017 poolfinalisti ansambel Antsud jpt.

Pühapäevalgi pole üksnes lõpukontsert tähelepanuväärne. Päeva programmis hakkab silma Eesti Muusikaauhinnad 2017 kolmekordne nominent Põhja Konn, pärast kolmeaastast pausi esimese kontserdi andev vanameister Tõnu Tepandi, noorte soomlaste energiast pakatav folgipunt Hermanni Turkki ja mitmed teised auväärsed nimed.

Festivali muusikaprogramm on leitav aadressil www.virufolk.ee ning ühtlasi jõudsid Piletilevisse müüki Viru Folgi päevapiletid.  

Küllap jääb eesti-soome ühisest suurpeost Käsmu külla kaunis mälestus sama pikaks ajaks kui on jäänud Käsmu pidama ammustel aegadel Soomest mandriliustikega saabunud kivikülvid.

Lähemalt loe: http://www.virufolk.ee
Lähemalt loe: http://www.virufolk.ee Foto: Viru Folk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles