Venemaa juudikogukond süüdistab Tolstoi pojapoega antisemitismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisaku katedraal Peterburis.
Iisaku katedraal Peterburis. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/Scanpix

Venemaa juudikogukonna juhtide ja maailmakuulsa kirjaniku Lev Tolstoi parlamendisaadikust pojapoja Pjotr Tolstoi vahel puhkes sõnasõda, sest viimane kritiseeris juutide vastuseisu ajaloolise Iisaku katedraali õigeusklikele loovutamisele, vahendab RFE/RL. 

Selle kuu alguses teatas Peterburi linnavalitsus, et nende omanduses olev Iisaku katedraal antakse 49 aastaks õigeusklikele kasutada. Teade tekitas vihameelelaine Venemaal elavates juutides. Vene parlamendi asespiiker Pjotr Tolstoi kutsus protestivat kogukonda seepeale Vene juudiasunduse järeltulijateks.

«Protestijad jätkavad katedraalide hävitamise tööd, mida alustasid nende esiisad, kui nad 1917. aastal revolvritega üle asunduse tarade hüppasid,» teatas Tolstoi pojapoeg.

Vene juudikogukonna esimees Aleksandr Borod nõudis avalduse peale vastust parlamendilt ja Ühtse Venemaa parteijuhtidelt, sest erakonda kuulub  ka Tolstoi.

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodini avalduses seisis, et etniliste gruppide või inimeste ründamine on vastuvõetamatu, kuid Tolstoi sõnades ta midagi seesugust ei näinud. Volodin sõnas, et Tolstoi ei maininud ühtki etnilist gruppi ja lisas, et asunduses elasid juutidega koos ka vangid ning Tolstoi võis hoopiski neid silmas pidada. 

Iisaku katedraal on suurim õigeusu kirik Peterburis ja üks suurimaid kupliga sakraalehitisi maailmas. Kirik, mis on pühitsetud Dalmaatsia Iisakule, ehitati arhitekt Auguste de Montferrandi projekti järgi aastatel 1818–1858.

Katedraali külastas läinud aastal enam kui 2,3 miljonit turisti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles