«1984» tõusis Amazoni müügitippu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Orwelli «1984»
George Orwelli «1984» Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA/Scanpix

Ligi 70 aastat tagasi kirjutatud teos, George Orwelli «1984» tõusis ootamatult Amazoni müüduimaks raamatuks.

See 1940. aastal kirjutatud düstoopiline romaan räägib tuleviku-Inglismaast, mida valitseb diktaator Suur Vend. Kodanikel puudub igasugune privaatsus, Mõttepolitsei ekraanid jälgivad neid isegi oma kodus. Valituse kommunikatsioonimeetodiks on uudne keelekasutus kaksisoim (newspeak), kus kõik võib tähendada otsest vastandit. Peategelane töötab Tõeministeeriumis, mis tegeleb ajaloosündmuste muutmise ja dokumentide retušeerimisega.

Portaal CNET märgib, et korrelatsioon ei pruugi veel tingimata kausaalsust tähendada, aga «1984» müügiedu valguses on ikkagi huvitav juhtida tähelepanu president Trumpi nõuandja Kellyanne Conway sõnavõtule, mis puudutas rahvaarvu vastavalt Obama ja Trump ametisse pühitsemise pidustustel. Trumpi esindajad kinnitasid «alternatiivsetele faktidele» toetudes, et fototõenditest hoolimata pidutses Trumpi puhul rohkem inimesi kui Obama ametisse pühitsemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles