Uue Türgi põhiseaduse eelnõu esitati heakskiitmiseks presidendile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Erdogano toetuseks lehvivad Türgi lipud Istanbulis.
President Erdogano toetuseks lehvivad Türgi lipud Istanbulis. Foto: Kayhan Ozer/AP/Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani volitusi laiendav põhiseaduseelnõu esitati täna Erdoğanile heakskiitmiseks, teatas peaminister.

Heakskiitmise korral pannakse eelnõu rahvahääletusele kõige varem aprillis.

Peaminister Binali Yıldırımi sõnul avalikustatakse referendumi kuupäev järgmisel nädalal pärast presidendi heakskiitu. Erdoğan viibib hetkel visiidil Aafrikas.

Eelnõu kohaselt luuakse kaasaegses Türgis esmakordselt täidesaatva võimuga presidendiamet. Kriitikute sõnul on tegemist äärmiselt vastuolulise ja kaugeleulatuvate tagajärgedega reformieelnõuga.

Nii näiteks saaks president võimu nimetada ametisse ja vallandada ministreid. Peaministri ametikoht kaotataks sootuks esmakordselt Türgi ajaloos ning asendataks sõltuvalt vajadusest ühe või mitme asepresidendiga.

Asepeaminister Nurettin Canikli sõnul jõustuksid eelnõus sätestatud muudatused 2019. aastal, mil toimuvad paralleelselt presidendi- ja parlamendivalimised.

Türgi parlament kiitis uue põhiseaduse heaks laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles