Trump allkirjastas korralduse müüri rajamiseks Mehhiko piirile (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Sipa USA/Sipa USA/Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas kolmapäeval kaks immigratsiooniga seotud korraldust, tehes sellega esimese sammu, täitmaks valimislubadust rajada Mehhiko piirile müür.

Trump külastas sisejulgeolekuministeeriumi, kus kirjutas alla korraldusele alustada tööd «suure füüsilise tõkke ehitamiseks lõunapiirile», teatas Valge Maja.

Trump kinnitas ka meetmed, et luua «piki lõunapiiri rohkem kinnipidamiskohti illegaalsete immigrantide tarvis», märkis Valge Maja kõneisik Sean Spicer.

«Me kavatseme taas tähtsustada meie seadusi rikkunud illegaalsete immigrantide süüdimõistmist ja väljasaatmist,» lisas ta.

Sisserände ohjeldamine oli Trumpi valimiskampaania keskne teema. Selle poliitika peamine retsept on 3200 kilomeetri pikkuse müüri rajamine Ühendriikide ja Mehhiko vahele.

Osal piirist on juba tara, kuid Trumpi sõnul on vaja müüri selleks, et takistada Ladina-Ameerikast pärit ebaseaduslikke immigrante riiki sisenemast.

2014. aastal elas Ühendriikides Pew' keskuse hinnangul 5,8 miljonit illegaalset Mehhiko migranti, uusi saabujaid aga oli enne seda iga aastaga vähem.

Eksperdid on avaldanud kahtlust, kas seesugune müür tegelikult illegaalset sisserännet takistab või kas see on väärt selle maksumuseks kujunevaid miljardeid.

Trump on lubanud Mehhiko müüri eest maksma panna, kuid Mehhiko võimud on sellise võimaluse välistanud.

Kui müür tahetakse ligilähedaseltki valmis saada, peab kongress eraldama märkimisväärselt lisaraha, samas on vabariiklased viimased kaks kümnendit manitsenud mõistlikult kulutama.

Lisaks on osa maad, kuhu müür on kavandatud eraomanduses, mis tõotab pikaajalise juriidilisi protsesse, poliitilisi tagasilööke ja suuri makseid võõrandamise eest.

Morning Consult/Politico kolmapäeval avaldatud küsitluse kohaselt toetab müüri ehitamist 47 ja vastu on 45 protsenti ameeriklastest.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles