Fotod, video: Briti vetest läbi seilav Vene «häbilaev» vallandas Moskva ja Londoni sõnasõja (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa relvajõud on asunud Briti mereväega aktiivselt sõnasõda pidama. Briti kaitseminister Michael Fallon andis eile esimese hoobi, kui nimetas Süüriast kodumaa poole liikuvat Vene lennukikandjat Admiral Kuznetsovi Kremli häbilaevaks, kuid ka vastust ei pidanud kaua ootama.

Poliitiku kinnitusel jälgib kuninglik merevägi lennukikandja teekonda läbi Suurbritannia vete. «Jälgime tähelepanelikult, kuidas Admiral Kuznetsov hiilib tagasi Venemaa poole. Selle häbilaeva ainuke ülesanne oli Süüria rahva kannatusi pikendada,» teatas Fallon.

Kreml ei jäänud vastust võlgu ja nimetas Briti mereväe eskortimist Briti maksumaksjate tähelepanu kõrvalejuhtimiseks kuningliku mereväe tegelikust seisukorrast. «Vene sõjalaevadel ei lähe taolist mõttetut saatmist esiteks üldse vaja,» selgitas Vene kaitseministreeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov täna uudisteagentuurile Interfax.

Ka tegi Konaševkov torke Briti tuumaallveelaeva programmi suunas, sest saareriigi meedia oli sel nädalal kirjutanud väidetavast juhtumist 2015. aastal, mil ballistiliste rakettide katsetus nurjus põhjalikult ja raketid lendasid sihtmärgist kõvasti mööda.

«Soovitame härra Fallonilt pöörata veidi enam tähelepanu Briti laevastikule, Briti meedia kirjutiste põhjal peaks tal selleks küllaga põhjust olema,» ütles Konašenkov.

Väidetavalt sisenes Admiral Kuznetov La Manche'i väina eile ning seda saadavad Briti Kuningliku Mereväe fregatid HMS St Albans ning õhuväe hävituslennukid. «Laevad jäävad mõõdukasse kaugusesse, kuid Briti mereväelased jälgivad igat liigutust,» teatas mereväe pressiesindaja.

Briti merevägi kulutas mullu Süüriasse suunduvate Vene sõjalaevade jälgimiseks ligi 1,4 miljonit naela (ligi 1,64 miljonit eurot).

Admiral Kuznetsovi lõppsihtpunktiks on Serevomorski sadam ning teekond peaks aega võtma kümme päeva. Seda saadavad teekonnal lahinguristleja Pjotr Veliki ning puksiir.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles