Mis võiks soomlust, sisukust ja järjepidevust veel paremini kuvada?
Rukkileib on oma, vaieldamatult kodumaine ja lähedane. Karjala pirukas, üks soomlaste lemmikuid, oli samuti esikolmikus, aga kui nüüd hoolega mõelda, siis tänaseid pirukaid tehakse enamasti riisiga. Riisiga! See on ju maitsev, ent mis ajast on riis soomlusega seotud?
Isegi pisut hallitanud rukkileib püsib söödav, vähemalt sisu poolest. Ja kui koorikut pisut kraapida, saab hallitusestki lahti.
See on levinud igasse maakonda. Rukkileiba saab kõikjalt ja seda süüakse kõikjal. Samuti nagu pea kogu Soome püsib endiselt asustatuna, äärealade probleemidest hoolimata.
Rukkileib on usaldusväärne. Maitsevariatsioone muidugi on, kuid neidki loob pigem inimene – küpsetaja või sööja. Ent oma olemuselt on rukkileib alati ehe.
Pole siis mingi ime, et rahvusroaks valiti justnimelt rukkileib ja mitte Karjala pada või pirukad. Pitsast – oli ju seegi alguses kandidaatide hulgas – kõnelemata.
Kas pole nii mitte kõigi meie valikutega? Need räägivad alati midagi olulist mitte ainult valitavast, vaid ka valijast enesest. Meist enestest.
Tehes nii olulise valiku just rukkileiva kasuks, anname alateadlikult märku oma soovist olla senisest rohkem selle sisemise ideaalpildi moodi, mis meil endist on.
Ei ole me mingid pudrukämblad, oleme vintsked vennad. Oleme talunud külma ja nälga, tuult ja tuisku, üle elanud majanduskriisid ja purustatud südamed.