Trump kavatseb Mehhiko piirimüüri rahastada Mehhiko toodete maksustamisega (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA piirivalvur USA-Mehhiko piiril
USA piirivalvur USA-Mehhiko piiril Foto: TOMAS BRAVO/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump kavatseb kehtestada 20-protsendise lisamaksu Mehhiko toodetele, et rahastada oma plaanitavat müüri USA-Mehhiko piiril, vahendab välismeedia. Seega rahastaks müüriehitust hoopis USA tarbija.

Valge Maja kõneisik Sean Spicer ütles meediale, et Trump tahab sellise meetme lisada maksureformi paketti. Spiceri sõnul annaks see lisaraha 10 miljardit dollarit aastas, millest piisab kenasti, et müüri ehitada, vahendas AP.

Business Insider toob välja, et 2015. aastal läks 80 protsenti Mehhiko ekspordist just USAsse, USA importis Mehhikost vähemalt 295 miljardi dollari väärtuses kaupu. Import Mehhikost moodustas 13,2 protsenti kogu USA impordist. Müüri maksumuseks on hinnanguliselt 12-15 miljardit dollarit.

Mehhiko riigipea Enrique Peña Nieto on keeldunud müüri rahastamisest.

Mehhiko president Enrique Peña Nieto tühistas järgmiseks nädalaks plaanitud visiidi USAsse, vahendab CNN.

«Teatasime Valgele Majale, et ma ei võta osa järgmisel teisipäeval toimuma pidanud kohtumisest president Donald Trumpiga,» säutsus Twitteris Nieto.

Trump allkirjastas kolmapäeval korralduse, millega hakatakse piirile Mehhikoga ehitama müüri. Ühendriikide vastne president väidab, et selle eest maksavad mehhiklased. Peale Trumpi teadet müüri ehitamisest kordas Mehhiko president Enrique Peña Nieto oma varasemat avaldust, et tema riik ei maksa mingi piirimüüri eest.

«Kui Mehhiko ei ole nõus hädavajaliku müüri eest maksma, oleks parem eesolev kohtumine ära jätta,» säutsus Trump täna enne Nieto teadet, et ei sõida USAsse Twitteris.

Trump ütles neljapäeval, et kohtumine Mehhiko riigipea Enrique Peña Nietoga oleks olnud viljatu, kui riik ei soostu maksma piirile kavandatava müüri eest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles