Suurbritannia peaminister hoiatas Trumpi Putini eest (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: MARK MAKELA/REUTERS/SCANPIX

Theresa May kasutas vabariiklastest kongresmenide kogunemisel peetud kõnes võimalust hoiatada Donald Trumpi Venemaa presidendi Vladimir Putini eest, kirjutab The Independent.

Tuletades meelde Külma sõja aegset retoorikat kutsus May üles suhtlema Kremliga jõupositsioonilt ja hoiatas läänt tagaplaanile jäämise eest, kui suhete kindlustamine peaks luhtuma.

May lisas, et päevad, mil lääs soovis maailma omatahtsi ümber kujundada, on läbi, tuues näitena ka sõjad Iraagis ja Afganistanis.

Lisaks palus ta toetada Trumpi võitluses Islamiriigi ning Iraani agressiivsete püüdluste vastu kindlustada mõjuala Teheranist Vahemereni. Sellest hoolimata toetab May tuumalepet, mille Trump on lubanud puruks käristada.

Suurbritannia peaminister kõneles välispoliitilistel teemadel Philadelphias toimunud USA vabariiklastest kongresmenide kogunemisel, kelle toetus on Mayle Brexiti järgsete erisuhete loomiseks hädavajalik.

May soovitas suhtlemisel Venemaaga võtta kasutusele Ronald Reagani taktika, kes läbirääkimistel Gorbatšoviga järgis põhimõtet «usalda aga kontrolli».

«President Putini puhul kehtib pigem «tegutse aga ole ettevaatlik»,» märkis peaminister.

May märkused ilmselt pahandavad Kremli, mis on varem süüdistanud Suurbritannia välisminister Boris Johnsonit Moskva ja Washingtoni vahele kiilu löömises.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles