Pantvangikriis: häkkerid lukustasid Austrias külalised hotellituppa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Pascal Deloche /Godong/Scanpix

Üks Euroopa tipphotelle tunnistas, et pidi maksma tuhandeid Bitcoine lunaraha küberkurjategijatele, kes olid sisse murdnud hotelli turvasüsteemi ja lukustanud sadu külalisi pantvagi, vahendab The Local.

Raevunud hotellipidajad Austria lukshotellist Romantik Seehotel Jaegerwirt otsustasid asja avalikustada, et hoiatada ka teisi ettevõtjaid sarnaste rünnakute eest.

Hotell kasutab kaasaegset elektrooniliste uksekaartide süsteemi, mille kesksüsteemi häkkerid sisse murdsid.

Hotelli juhtkonna teatel on neid juba kolm korda rünnatud, viimati suutsid küberkurjategijad võtta rajalt maha terve IT-süsteemi.

Külalised ei saanud tubadest sisse-välja ning kaarte ei olnud võimalik ka ümber programmeerida.

Talvehooaja alguses toimunud rünnak oli väidetavalt nii võimas, et võttis rajalt maha kõik hotelli arvutisüsteemid, nende seas ka kassasüsteemi.

Häkkerid lubasid töö taastada, kui neile tasutakse 1500 eurot Bitcoinides.

Juhataja sõnul oli hotellis tol hetkel 180 külastajat ja neil oli odavam ja lihtsam kurjategijatele lihtalt ära maksta.

Häkkerid taastasid küll süsteemide normaalse töö, kuid üritasid jätta sissetungi jaoks tagaukse, kust üritasid uusi rünnakuid. Hotell aga vahetas välja kõik arvutisüsteemid ja on nüüd esialgu rünnakute eest kaitstud.

Kuid neil on häkkerite vastu veel üks trikk varuks: «Me plaanime asendada praeguse süsteemi päris lukkudega,» sõnas juhataja Christoph Brandstaetter, öeldes, et hotell hakkab olema täpselt selline nagu 111 aastat tagasi, mil see asutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles