Hollande kutsus Euroopat Trumpile kindlat vastust andma (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Hollande Lissaboni kohtumisel.
Francois Hollande Lissaboni kohtumisel. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Prantsuse president François Hollande kutsus täna Euroopat üles andma kindlat vastust USA president Donald Trumpile.

«Kui USA president teeb avaldusi Euroopa kohta ja räägib Brexitist kui mudelist teiste riikide jaoks, peaksime minu hinnangul sellele vastama,» ütles Hollande Lissabonis ajakirjanikele.

«Kui ta võtab tarvitusele protektsionistlikud meetmed, mis võivad destabiliseerida mitte ainult Euroopa, vaid ka maailma tähtsamate riikide majandusi, peame vastama,» sõnas ta.

«Kui ta keeldub põgenike vastuvõtmisest ajal, mil Euroopa on täitnud oma kohust, peame vastama,» ütles Prantsuse president.

«Peame kinnitama oma positsioone ja pidama seejärel kindlakäeliselt dialoogi selle alusel, mida me õigeks peame,» lausus Hollande, lisades, et dialoogi eesmärk peab olema ülemaailmsete probleemide lahendamine.

Hollande´il on täna ka kavas telefonivestlus Trumpiga.

Prantsuse president osaleb Lissabonis EL-i seitsme lõunapoolse riigi liidrite kohtumisel, et leppida kokku ühises lähenemises Brexitile ja Trumpi protektsionismipoliitikale.

Tegemist on EL-i lõunatiiva teise kohtumisega viimase nelja kuu jooksul ja sellest osavõtjad on peamiselt vasaktsentristid. Kõne alla võetakse ka võimalused EL-i majanduskasvu edendamiseks ja rändekriis.

«Protektsionismi ja populismiga silmitsi seisev EL vajab kiiresti reforme, et saada jagu teda nõrgestavast majandus-, sotsiaal- ja poliitilise legitiimsuse kriisist,» ütles kohtumist võõrustav Portugali peaminister António Costa teisipäeval.

Trump nimetas eile ühisel pressikonverentsil Briti peaministri Theresa Mayga Brexitit suurepäraseks, lisades, et see annab Londonile võimaluse sõlmida välise sekkumiseta kaubanduslepinguid ja otsustada, kes riiki pääseb ja kes mitte.

Samal päeval allkirjastas USA president määruse, millega peatatakse 120 päevaks põgenike vastuvõtmine ning kehtestatakse karmid piirangud seitsme moslemiriigi elanike reisimisele Ühendriikidesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles