Trump piirab valitsusametnike karjäärivõimalusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump määrust allkirjastamas.
Donald Trump määrust allkirjastamas. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kehtestas eile määrusega pärast 20. jaanuari ametisse astunud valitsusametnikele keelu, mille alusel ei saa nad pärast töökohalt lahkumist teha viis aastat mingit lobitööd ning selle tegemine välisriigi valitsuse heaks keelati neile eluks ajaks.

Trump üritab määrusega täita oma lubadust «tühjendada soo» Washingtoni võimukoridorides.

Määruse alusel peab iga valitsusametnik, kelle on ametisse määranud president, asepresident või valitsusameti juht, andma lobitöökeelu asjus nõusoleku.

President on öelnud, et need, kes tahavad tema heaks töötada, peaksid keskenduma USA rahva heaks tehtavale – mitte lobitööst oodatavale sissetulekule pärast valitsuses teenimist.

Valitsusametnikud nimetasid keeldu ajalooliseks, kuid pole selge, kuidas seda rakendama hakatakse. Dokumendis öeldakse, et keeldu saab kehtestada ainult USA valitsus, kasutades selleks «juriidiliselt mis tahes saadaolevaid vahendeid».

Trumpi sõnul asendab tema määrus president Barack Obama korralduse, mille viimane allkirjastas 2009. aastas 21. jaanuaril ning mis keelas valitsusametnikel teha lobitööd kaks aastat pärast lahkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles