Teooria: Vene luurekindral tapeti seoses Donald Trumpi toimikutega (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Jerovkin.
Oleg Jerovkin. Foto: Kuvatõmmis

Luureringkondades levivad väited, et detsembrikuus Moskvas surnuna leitud endise KGB kindrali Oleg Jerovinkini mõrva tellimus tuli otse Kremlist – takistamaks Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi pikantseid seiklusi paljastavate toimikute jõudmist välismaale. 

Jerovinkini laip avastati 26. detsembril. Endine kõrge luuraja töötas sel ajal hoopis naftakompaniis Rosneft, kus ta oli väidetavalt peamiseks ühenduslüliks ettevõtte juhi Igor Setšini ja president Vladimir Putini vahel. Ka Setšini nime on niinimetatud Trumpi-toimikus korduvalt mainitud, kirjutab briti ajaleht The Telegraph.

Trumpi käsitlevad dokumendid endid lekitas läänele teenekas Suurbritannia luuraja Christopher Steele, kes kasutanud selleks nimelt Jerovinkini teeneid. 52-aastane Steele ise on avalikkuse silme eest kadunud; väites, et ta kardab oma julgeoleku pärast. Nüüd levivad kuuldused, et ka Jerovinkini surm oli seotud kurikuulsa toimikuga, mida president Trump ise on nimetanud võltsinguks.

Detsembrikuus teatas Vene meedia, et Jerovinkini laip leiti tema mustast Lexusest. Ametlikku surmapõhjust pole siiani esitatud ja endiselt kestab ka uurimine. Küll on aga väidetud, et Jerovinkinit tabas südamerabandus.

Venemaaga seotud julgeolekuohtude ekspert Christo Grozev usub, et just Jerovinkin oli Steele`i jaoks põhiallikas. «Pole mingit kahtlust, et Jerovinkini surma ajal oli Putini laual Steele`i koostatud Trumpi-toimik,» ütleb Bulgaarias töötav Grozev. «Tõenäoliselt teadis ta ka, kas väidetav lugu oli tõene või mitte.» Igal juhul sattus Jerovinkin Grozevi hinnangul presidendi vaatevälja.

Teised on väljendanud teooria suhtes skepsist. «Reeglina ei sure kindral Jerovinkini laadsed inimesed põnevusjuttudele omastes mõrvades,» lausus Vene julgeolekuteenistuste ekspert Mark Galeotti. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles