Suurbritannia saab oma kodanikele erandi USA reisipiirangutest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Briti peaminister Theresa May
USA president Donald Trump ja Briti peaminister Theresa May Foto: EPA

Suurbritannia saab oma kodanikele erandi USA reisipiirangutest, teatas London pühapäeval.

Peatselt pärast seda, kui Briti peaminister Theresa May pidas reedel Valges Majas Trumpiga kõnelusi, allkirjastas USA president määruse, millega peatas põgenike vastuvõtmise ja keelas seitsme moslemiriigi kodanikele vähemalt 90 päevaks Ühendriikidesse pääsemise.

Trumpi sammule järgnes internetipetitsioon Briti parlamendile, milles kutsuti tühistama USA presidendi riigivisiiti Ühendkuningriiki.

Pühapäeva õhtuks oli petitsioonile allkirja andnud üle 700 000 inimese.

May ei mõistnud Trumpi sammu hukka, kuid tegi avalduse, kui selgus, et reisipiirangud kehtivad ka Briti kodanikele.

Downing Streeti kõneisiku sõnul on USA migratsioonipoliitika USA valitsuse asi, kuid London ei nõustu sellise lähenemisega.

Briti välisminister Boris Johnson ütles, et on vale stigmatiseerida rahvuse tõttu.

Johnson arutas Trumpi kehtestatud reisipiirangute küsimust pühapäeval Washingtoniga ning saavutas kokkuleppe, et Briti kodanikele ja topeltkodakondsusega isikutele tehakse erand.

Briti välisministeerium teatas, et keeld kehtib ainult isikute kohta, kes reisivad USAsse otse seitsmest nimekirja kantud riigist – Iraagist, Iraanist, Liibüast, Somaaliast, Süüriast, Jeemenist ja Sudaanist.

«Kui te reisite USAsse ükskõik kuskohast, välja arvatud neist riikidest, siis see määrus teile ei kehti ja teid ei kontrollita täiendavalt, olenemata teie kodakondsusest või sünnikohast,» ütles Briti välisministeerium avalduses.

«Kui te olete Briti kodanik, kes juhtub reisima ühest neist riikidest USAsse, siis see määrus ei kehti teile, isegi kui te olete sündinud ühes neist riikidest,» lisati avalduses.

Suurbritannias kavatsetakse korraldada esmaspäeval meeleavaldusi Trumpi määruse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles