Makedoonia valitsuskõnelused ebaõnnestusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikola Gruevski, konservatiivse VMRO-DPMNE partei liider.
Nikola Gruevski, konservatiivse VMRO-DPMNE partei liider. Foto: AP / Scanpix

Makedoonia konservatiivide liider Nikola Gruevski ei suutnud jõuda pühapäeva keskööks seatud tähtajaks oma traditsioonilise koalitsioonipartneri, etniliste albaanlaste erakonnaga DUI kokkuleppele uue valitsuse moodustamises.

Gruevski partei VMRO-DPMNE tegi avalduse, milles kutsutakse korraldama uusi valimisi ja hoiatatakse lahenduse eest, mis seda ei sisalda.

"Koalitsioonikokkulepe jäi saavutamata. VMRO leiab, et uute valimiste korraldamine on küps lahendus kriisidest ülesaamiseks ja reformiprioriteetide seadmiseks," ütles erakond avalduses.

"Igasugune muu lahendus viiks ainult uute konfliktideni juba lõhestunud ühiskonnas," lisas partei ööl vastu esmaspäeva tehtud avalduses.

Etniliste albaanlaste suurim partei DUI teatas varem pühapäeval, et ei suuda langetada "selget otsust" koalitsiooniks konservatiividega.

"Me vajame rohkem aega ja argumente, et langetada otsus, mis oleks kasulik Makedoonia rahvale," ütles DUI kõneisik Bujar Osmani ajakirjanikele Tetovos vaid mõni minut enne tähtaja kukkumist pühapäeva keskööl.

Detsembri alguses korraldatud valimistel võitsid konservatiivid 120-kohalises parlamendis 51 kohta, kuid vajavad enamuse kindlustamiseks 10 DUI saadiku toetust.

Gruevski lootis uut koalitsiooni etniliste albaanlastega, kuid DUI liider Ali Ahmeti esitas selleks kaks tingimust. Esiteks albaania keele muutmine teiseks ametlikuks keeleks kogu Makedoonias ja mitte ainult piirkondades, kus enamus elanikest on albaanlased. Teiseks tingimuseks oli see, et Gruevski lubaks pealtkuulamisskandaali uurimise jätkumist.

Gruevski VMRO-DPMNE lükkas mõlemad nõudmised pühapäeval tagasi.

Gruevskil oli parlamendienamuse saavutamiseks aega kolm nädalat.

Kui valimised võitnud partei ei suuda saavutada parlamendis enamust, siis vastavalt põhiseadusele annab president valitsuse moodustamise õiguse paremuselt teise tulemuse saanud parteile. Antud juhul sotsiaaldemokraatidele, kel on parlamendis 49 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles