AN-148 juhtunud katastroofi võis põhjustada purunenud kiirusemõõdik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad AN-148 põlevate rusude juures.
Tuletõrjujad AN-148 põlevate rusude juures. Foto: SCANPIX

Belgorodi oblastis eelmisel laupäeval aset leidnud lennukatastroofi põhjustas AN-148 kiirusemõõdiku purunemine.

Lennuk lendas esmalt 9000 meetri kõrgusel maapinnast, vajus aga seejärel 5000 meetri kõrguseni ning siis hakkas kiirusemõõdik näitama liiga väikseid numbreid, kirjutab Kommersant.

Piloot, kes mingit riket ei kahtlustanud, hakkas kiirust järk-järgult suurendama. Kiirus jõudis kriitilise piirini ja mootorid süttisid. Seejärel hakkas lennuk juba õhus purunema.

Taolist versiooni kinnitavad pealtnägijate tunnistused. Ka toetab seda tõsiasi, et lennuki tükke leiti pilootide surnukehadest juba 1,5 kilomeetri kauguselt.

Ajaleht märgib, et kiirusemõõdiku rikke versiooni pole veel ametlikult kinnitatud. Küll aga teatas prokuratuuri uurimiskomitee, et katastroofi põhjuseks oli tehniline viga ja mitte mingi muu põhjus.

Lõplik põhjus selgub pärast mustades kastides oleva informatsiooni dešifreerimist Moskvas. Neljast kastist on leitud üles kolm ja neist on üks läbi uuritud.

Katselendu sooritanud AN-148 oli vastavalt tellimusele plaanis anda peagi üle Myanmari õhujõududele, mistõttu viibisid lennukis lisaks neljale Vene kodanikule ka kaks Myanmari pilooti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles