Soomlaste beebikast jõudis Ameerikasse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlaste ülipopulaarseks saanud beebikast.
Soomlaste ülipopulaarseks saanud beebikast. Foto: Jarno Kuusinen / Vida Press

Soomes saavad äsjasünnitanud emad riig poolt beebikasti, mis on täis head-paremat ning elu alguseks varustatud kõige vajalikuga. Need soomlaste ülipopulaarseks muutunud beebikastid löövad laineid ka mujal maailmas.

New Jerseyst saab esimene osariik Ameerika Ühendriikides, mis annab kõikidele värsketele vanematele kaasa beebikasti. Süsteemi loomiseks võtsid nad just eeskuju Soomest, kirjutab YLE.

Soome beebikasti ajalugu ulatub 1930ndatesse aastatesse. Eesmärgiks on pakkuda noortele vanematele «stardikomplekt», karbis on kõik vajalik alates riietest lõpetades mähkmetega ning tagatipuks saab kasti kasutada beebihällina. Soome naistel on valida, kas nad soovivad võtta dekreedi alguses vastu teatud rahasumma või siis valivad selle asemel beebipaki. Kaste väljastatakse Soome pensioniameti nõusolekul.

Soomlaste beebikasti saab kasutada hällina
Soomlaste beebikasti saab kasutada hällina Foto: Vida Press

YLE vahendab väljaannet Philly Voice, mille vahendusel teatas Los Angelesis asuv Baby Box Company, et on koostööks käed löönud New Jersey laste heaolu tagamise ametiga. Nende eesmärgiks on sel aastal ära jagada 105 000 beebikasti.

Alguse sai beebikast vajadusest tagada imikutele parem elu ning vähendada vastsündinute surevust. Tänapäeval on Soome imikute surmade arv maailma väikseim – 2,52 surma iga tuhande sünni kohta.

Alles möödunud aasta aprillis kirjutasime Postimehes, et beebikast on huvi äratanud ka Suurbritannias, kus hakati neid testima alates maikuust. Seal muutus beebi «stardipakett» populaarseks, kui valitsus saatis beebiootel Kate Middletonile beebikasti. Üsna pea pärast seda, 2014. aastal, hakkasid kolm Soome meest tootma beebikaste, mida saavad veebipoe kaudu tellida kõik soovijad. Tänaseks on need karbid jõudnud näiteks Jaapanisse, Austraaliasse, Uus-Meremaale, Šveitsi, Norrasse, Rootsi, Hispaaniasse, Saksamaale, Taiwani ja Hiinasse.

Soomlaste beebikasti sisu - sama, mis saadeti Kate Middletonile
Soomlaste beebikasti sisu - sama, mis saadeti Kate Middletonile Foto: Vida Press
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles