Ülevaade: Kes pääseb USAsse ja kes mitte? (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigratsiooniga tegelev advokaat Los Angelese lennujaamas tasuta abi pakkumas
Immigratsiooniga tegelev advokaat Los Angelese lennujaamas tasuta abi pakkumas Foto: MONICA ALMEIDA/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas 27. jaanuaril otsuse, millega keelatakse valdavalt Lähis-Idast pärit isikutel riiki sisenemine, kuid segadus seaduse ümber jätkub, vahendab RFE/RL. 

-Seitsme musta nimekirja kodanikud

Trumpi keeld Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele hakkas kehtima kohe 27. jaanuaril ja kehtib 27. aprillini ehk 90 päeva. Keeld kehtib kõikidele viisakategooriatele- nii immigrandiviisadele kui ka ajutistele viisadele.

Keeld kehtib, kuni karmimate viisanõuete kehtestamiseni.

Diplomaadiviisad keelu alla ei kuulu.

Segadust on tekitanud seaduse sõnastus, mis sätestab, et keeld kehtib nendest riikidest pärit isikutele. Ei täpsustata, kas «pärit» tähendab, et seda kohaldatakse isikutele, kes seal sündinud on või isikutele, kes on nende riikide kodanikud, või mõlemat.

USA valitsus rõhutas, et 90-päevase keelu lõpp ei tähenda automaatselt, et kõnealuste riikide kodanikud lubatakse taas Ühendriikidesse. Seda otsustatakse alles peale 27. aprilli.

30. jaanuaril kogunesid Trumpi otsuse vastu Suurbritannia pealinna Londonisse protestima tuhanded inimesed. Foto: Alberto Pezzali/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix
30. jaanuaril kogunesid Trumpi otsuse vastu Suurbritannia pealinna Londonisse protestima tuhanded inimesed. Foto: Alberto Pezzali/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

USA elamisloaga musta nimekirja kantud riikide kodanikud

Seaduses ei ole elamisloaga musta nimekirja riikidest pärit isikute piirangud täpsustatud. 29. jaanuaril teatas Ühendriikide sisejulgeolekuminister John Kelly, et riigi huvisid silmas pidades peaks nad sisse laskma.

Samas vihjasid Kelly ja teised USA ametnikud, et kõnealustest riikidest pärit isikud võivad silmitsi seista lisakontrolli ja -küsitlemisega.

Musta nimekirja kantud riikide kaksikkodakondsed

Isikutele, kes omavad Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria või Jeemeni kodakondsusele lisaks veel teist kodakondsust, on USAsse sisenemine samuti vähemalt 90 päevaks keelatud.

Arvatakse, et keeld ei kehti isikutele, kellel on mõne USA lähedase liitlase – näiteks Kanada või Suurbritannia – kodakondsus. Briti välisministergi ütles, et Washington kinnitas talle, et keelu alla ei kuulu ükski Briti kodanik.

Naturaliseeritud USA kodanikud, kes pärinevad musta nimekirja riikidest

Protestijad eile USAs Minnesotas. Foto: ADAM BETTCHER/REUTERS/Scanpix
Protestijad eile USAs Minnesotas. Foto: ADAM BETTCHER/REUTERS/Scanpix Foto: ADAM BETTCHER/REUTERS

Trumpi keeld naturaliseeritud USA kodanikele, olenemata, kas nad sündisid Ühendriikides või mitte. See kehtib ka musta nimekirja kantud riikidest pärit kodanike puhul.

USA kodanikud, kes musta nimekirja kantud riikidesse reisinud

Iraanis, Iraagis, Liibüas, Somaalias, Sudaanis, Süürias või Jeemenis viibinud USA kodanikele keeld ei kehti, kuid tõenäoliselt ootab neid kojusaabumisel ees küsitlus.

Süüria põgenikud

Trumpi otsusega Süüria põgenikke USAsse ei lubata. Keeld kehtestati tähtajatult.

Otsuses seisab, et riigi huve silmas pidades võidakse indiviidide puhul teha erandeid. Sinna hulka kuuluvad ka päritolumaa usuvähemused. Trump on näiteks toonud Süüria kristlased.

Kõik mittesüürlastest põgenikud

Trumpi otsusega keelatakse kõigil põgenikel USAsse siseneda 120 päeva (alates 27. jaanuarist).

Seadusega kehtestati samuti 2017. aastal vastuvõetavate põgenike hulgale 50 000-isikuline lagi. Seda on veidi vähem kui pool endise Ühendriikide presidendi Barack Obama ajal kehtinud piirangust.

Kas tulevikus võib musta nimekirja riike lisanduda?

Hetkel on see ebaselge.

Valge Maja personaliülem on öelnud, et teisi riike võidakse lisada, kuid rohkem infot ei jaganud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles