Itaalia energiafirma õigustab töö jätkamist Liibüas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naft tootmine.
Naft tootmine. Foto: SCANPIX

Itaalia riikliku energiafirma Eni tegevjuhi sõnutsi põlevad Liibüas lambid tänu sellele, et nemad seal gaasitootmisega jätkata on otsustanud.

Vaatamata tormilistele sündmustele ja mitmete Eni enda välistööliste lahkumisele toodab Paolo Scaroni juhitud firma koostöös National Oil Companyga (NOC) naftat ja gaasi edasi – kuigi tunduvalt väiksemates kogustes kui varem.

Scaroni ütles, et Eni toodab naftaekvivalendis  ligikaudu 100 000 barrelit päevas, võrrelduna enam kui 270 000 barreliga päevas enne ülestõusu puhkemist.

Enam kui pool toodangust tuleb Wafa maardlast Tripolist lõunasse jäävas kõrbes ja läheb peamiselt elektrijaamade tööshoidmiseks.

«See on Liibüa rahva jaoks. Ma näen olukorda nii, et kui meil õnnestub toota gaasi sisemaise elektrituru tarvis, on see kasuks kõigile,» ütles Scaroni Financial Timesile. «Kui rahvusvaheline üldsus palub meid tootmine Liibüas lõpetada, siis me seda ka teeme.»

Scaroni ütles, et on teadlik vähemalt ühest valitsuse kontrolli all oleva NOC naftasaadetisest, mille tootjaks pole Eni. «Meil on NOC ees lepingulised kohustused,» ütles ta.

Küsimuse peale, kas maardlad on valitsuse või mässuliste kontrolli all, ütles ta, et nad on sügaval kõrbes ja «ei ole mitte kellegi kontrolli all».

Liibüa on Eni jaoks kõige suurem eraldiseisev tootmisallikas, andes enam kui 13 protsenti kogutoodangust. Firma on olnud Liibüas tegev alates aastast 1959. Reeglina impordib Itaalia oma endisest kolooniast ligikaudu neljandiku oma nafta- ja 10 protsenti gaasivajadustest.

Gaasitarned Liibüast Sitsiiliasse Greenstreami torujuhtme kaudu on Eni täielikult peatanud.

Scaroni on veendunud, et firmal on head eeldused teha koostööd Liibüa tulevase valitsejaga – kes iganes selleks siis osutub.

«Kõikjal maailmas näitavad meie kogemused ikka ja jälle, et kes iganes lõpuks võimule tuleb, peab ikka naftat  ja gaasi tootma. Ja lõppude lõpuks oleme me ikka tugeval positsioonil. Me tunneme inimesi, maardlaid ja meil on omad partnerid. NOC inimesed jäävad ju samaks,» ütles ta.

Võib-olla normaliseerub olukord alles poole aasta, võib-olla aga aasta pärast, ütles ta ja lisas, et «ega seda ei tea keegi».

Scaroni ütles, et kõike seda kavatseb ta täna rääkida ka investoritele ja analüütikutele, kui firma esitleb oma 2011-2014 aastate äriplaani. Ta lubas neile kinnitada, et 10-protsendilise «augu», mille Liibüa Eni globaalsesse toodangusse lõi, on «ravinud välja» kõrged naftahinnad.

Itaalia paremtsentristlik valitsus on lõiganud kasu peaministri Silvio Berlusconi ja Liibüa liidri Muammer Gaddafi lähedastest suhetest. Nüüd jookseb Itaalia oma Euroopa partneritega võidu, et sõlmida suhteid Benghazis baseeruvate mässuliste ja opositsiooniga.

Diplomaatide sõnutsi teeb Itaalia ELi partneritega koostööd, laiendamaks sanktsioone Liibüa ametiasutustele ja külmutamaks võimalusel viie üksuse varasid, keskpank ja Liibüa investeerimisamet kaasa arvatud.

Üks Itaalia ametnik kinnitas, et Itaalia külmutas möödunud nädalal ELi musta nimekirja kantud üksikisikute pangaarved.  Ta keeldus neid isikuid nimepidi nimetamast ega soovinud täpsustada ka seda, milliste summadega oli tegemist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles