LAV-is suri 94 psühhiaatriahaigla patsienti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigis suri vähemalt 94 psühhiaatriahaigla patsienti, kelle võimud paigutasid eelmisel aastal ümber tegevusloata tervishoiuasutustesse.
Lõuna-Aafrika Vabariigis suri vähemalt 94 psühhiaatriahaigla patsienti, kelle võimud paigutasid eelmisel aastal ümber tegevusloata tervishoiuasutustesse. Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigis suri vähemalt 94 psühhiaatriahaigla patsienti, kelle võimud paigutasid eelmisel aastal ümber tegevusloata tervishoiuasutustesse, mille tingimused meenutasid «koonduslaagrit», selgus kolmapäeval avaldatud uurimistulemustest.

Paljud patsiendid surid vedelikupuuduse ja kõhulahtisuse tagajärjel 27 selleks kohandamata asutuses, kuhu võimud olid nad kulude kokkuhoiu eesmärgil kiiruga viinud.

Tervishoiu õigusvahemehe raportis kirjeldatakse, kuidas patsiente lahtises veoautokastis Gautengi provintsi Life Esidimeni haiglast minema toimetati. Haigeid jaotati nagu loomaturul ja viidi siis uutesse kohtadesse. Sageli viidi neid ka mitu korda edasi-tagasi ühest haiglast teise.

Omaksed ei saanud teada, kuhu patsiendid viidi ja tihti ei teavitatud neid ka surmast, mis saabus ülerahvastatud ja kütmata keskustes, mis pealtnägijate sõnul meenutasid koonduslaagrit.

Rasked haiged ei saanud piisavalt süüa ega juua.

Uurimisraportis öeldakse, et Gautengi provintsi tervishoiuamet lõpetas pikaajalise lepingu Life Esidimeni haiglaga ja kolis üle 1300 patsiendi hooldusasutustesse, mis ei vastanud ühelegi normile.

Õigusvahemees Malegapuru Makgoba ütles, et ükski patsient 94-st ei surnud psüühiliste probleemide tõttu, mis neid oli haiglasse toonud. Vaid ühe surma põhjus oli tema haigusega kaudselt seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles