Kiviniemi nimetas opositsiooni isamaavaenulikuks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Mari Kiviniemi
Soome peaminister Mari Kiviniemi Foto: SCANPIX

Soome peaminister Mari Kiviniemi süüdistas Euroopa Liidu majanduse stabiilsuspaketi arutelu ajal opositsiooni isamaavaenulikus käitumises, mis ärritas väga koalitsiooni vastasleeri.

Opositsioon lubas pärastlõunal hakata arutama, mida valitsusjuhiga sellise väite tõttu ette võtta, vahendas YLE.

Keskpartei liider Kiviniemi rääkis, et parlamendi suures istungitesaalis ei saa rääkida detailselt Soome eesmärkidest. Neid tuleb arutada näiteks parlamendi suures komisjonis kinniste uste taga.

«Pean opositsiooni käitumist äärmiselt kahetsusväärseks ja isamaavaenulikuks, kui meie positsiooni läbirääkimistel sellisel moel raskendatakse.»

Opositsiooni ridadest kostis selle peale väga vihaseid hääli. Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees Jutta Urpilainen küsis üle, et kas peaminister mõtleb seda tõsiselt?

Põlissoomlaste aseesimees Pentti Oinonen oli väga šokeeritud ja pidas juhtunut täiesti mõistetamatuks. «Olen seni arvanud, et Soome on tsiviliseeritud riik, kuid peaministri kõne näitas midagi hoopis muud,» rääkis ta.

Kiviniemi ütles hiljem, et ta on kurb, kui tema arvamusavaldus kedagi solvas. «Küsimus oli selles, et kui suure komisjoni usalduslikku teavet kasutatakse justkui etturina valimisvõitluses ja seda kasutatakse, kui ei tohiks avalikustada, siis just seda ei pea ma isamaaliseks käitumiseks,» selgitas valitsusjuht.

Ta rõhutas, et ei tahtnud nimetada isamaavaenulikuks ühtegi erakonda ega ühegi poliitilise partei tegevusliini.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Eero Heinäluoma ei nõustunud eelnevalt avaldama, mida nad Kiviniemi suhtes ette võtta plaanivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles