Järjekordne Jaapani satelliit ütles orbiidil üles

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kosmoseagentuuri JAXA transpordialus pidi katsetama uut 700 meetri pikkust kosmoseprügi püüdmise võrku, kuid missioon näib olevat teadmata põhjustel takerdunud.
Jaapani kosmoseagentuuri JAXA transpordialus pidi katsetama uut 700 meetri pikkust kosmoseprügi püüdmise võrku, kuid missioon näib olevat teadmata põhjustel takerdunud. Foto: JAXA

Vaid mõni kuu pärast õhkutõusu on jaapanlaste eksperimentaalne kosmoseprügi korjaja juba hädas, teatas kosmoseagentuur JAXA.

Tegemist on uut tehnoloogiat kandva transpordilaevaga, millel oli pardal unikaalne seade eesmärgiga uurida Maa orbiidi kosmoseprügist puhastamise võimalusi. Nimelt on suur osa kosmosesse saadetud satelliitidest tänaseks juba oma tegevuse lõpetanud ja muutunud seetõttu kasutult orbiidil rippuvaks kolaks. Lisaks satelliitidele endale on orbiidil veel ka varasemate missioonide ülejääke nagu näiteks kanderakettide jääke. Sellised inimtegevuse jäljed on aga potentsiaalselt ohtlikud edasisele kosmoseavastusele.

Möödunud aasta detsembri keskel lasigi Jaapani kosmoseagentuur JAXA orbiidile uue võrgulaadse tehnoloogiaga varustatud satelliidi. Võrgu eesmärk oligi prügi kinni püüdmine ja selle madalamale orbiidile viimine. Lootus oli, et viie aastakümne jooksul orbiidile viidud pürgi põleb Maa atmosfääri sisenedes ära, vabastades niimoodi väärtuslikku ruumi orbiidil.

Kokku oli võrk ligi 700 meetrit pikk ning plaanide kohaselt pidi see välja heidetama astronaute Rahvusvahelisse Kosmosejaama viivalt satelliidilt.

Nüüd on JAXA teadlased aga kimbatuses ega oska öelda, kas roostevabast terasest ja alumiiniumist võrk üldse tööle läks.

Satelliit peaks naasma Maa atmosfääri laupäeval ning seniks jätkab JAXA tööd selle nimel, et seade korda saada.

JAXA viimane probleem oli vaid kaks nädalat tagasi, kui agentuur pidi katkestama plaanitud satelliidi orbiidile viima pidanud pisiraketi missiooni, kuna kaotas vahetult pärast starti raketiga kontakti.

Samuti kaotati hiljuti kontakt möödunud aasta veebruaris startinud ja palju raha maksnud missiooniga, mille eesmärk oli otsida mustadest aukudest ja galaktikate kogudest kiirgavaid röntgenkiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles