EP fraktsioonijuhid: EL jätku Malloch USA suursaadikuks kinnitamata

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni juht europarlamendis Manfred Weber.
Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni juht europarlamendis Manfred Weber. Foto: Epp

Malloch

Euroopa Parlamendi fraktsioonijuhid ärgitasid neljapäeval Euroopa Liitu lükkama tagasi USA tõenäolise tulevase suursaadiku bloki juures Ted Mallochi, põhjendades seda tema vaenulikkusega ühenduse suhtes.

Europarlamendi suuremate fraktsioonide juhid ütlesid, et Malloch on avaldanud avalikult toetust EL-i lagunemisele.

Konservatiivise Euroopa Rahvapartei (EPP), Sotsialistide ja Demokraatide (S&D) ning liberaalse ALDE saadikurühmad kutsusid kirjas Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile Mallochi volikirja mitte vastu võtma, kui USA president Donald Trump peaks ta suursaadikuks määrama.

"Oodatav nominent...on häälekalt toetanud Euroopa Liidu lagunemist ja ennustanud selgesõnaliselt ühisvaluuta kadumist kuude jooksul," kirjutasid EPP esimees Manfred Weber ja ALDE president Guy Verhofstadt kirjas.

"Need avaldused paljastavad ennekuulmatu pahatahtlikkuse Euroopa Liidu alusväärtuste suhtes," seisis kirjas.

Weber ja Verhofstadt hoiatasid, et kui sellised märkused pärineksid USA ametliku esindaja suust, võiksid nad kahjustada seitse aastakümmet rahu ja õitsengut säilitanud transatlantilist sidet.

"Me oleme veendunud, et isikud, kes näevad enda missioonina Euroopa Liidu häirimist või laiali saatmist, ei tohiks saada kinnitatud ametlikuks esindajaks EL-i juures," kirjutasid EPP esimees ja ALDE president.

Sotsialistide ja Demokraatide liider Gianni Pittella hoiatas, et Mallochi ametissemääramine võib "anda panuse populismi ja euroskeptitsismi levikusse Euroopas".

Tema sõnul tuleks Malloch ametliku esindajana tagasi lükata ja kuulutada "soovimatuks isikuks".

Malloch on Inglise Readingi linna Henley Ärikooli professor.

Lahkuv USA suursaadik EL-i juures Anthony Gardner hoiatas jaanuaris, et Trumpi valitsus saaks hakkama suure rumalusega, kui asuks toetama EL-i lagunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles