IMELINE REKORD: soomlane käis 17 aastat järjest iga päev Muumiorus jalutamas

Piret Kooli
, soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome 100: juubeliaasta puhul on ka Muumidel oma kõrghetk tulekul.
Soome 100: juubeliaasta puhul on ka Muumidel oma kõrghetk tulekul. Foto: Dennis Livson / Muumimaailm Naantalis

Pole kahtlustki, et Muumid on Soome pehmeim väärtus. Ent omamoodi armas rekord sündis, kui Muumioru naabruses elav fotograaf otsustas iga päev jalutada tiiru Muumipargis. Tulemus oli nii üllatav, et The Independent pühendas soomlasele terve lehekülje.

The Independent  kirjutab, et fotograaf Tauno Vintola tegi seega midagi ainukordset. Armsa rekordi taustal on Vintola penisonipõli ja fakt, et mees elab Naantalis täpselt muumipargi kõrval.

«Jalutamiseks on see ilus koht ja seal juhtub iga päev midagi.»

Rekordilise tulemuse täpsustamiseks tuleb mainida, et erandiks olid fotograafi sõnul vaid need päevad, mil vihmasadu oli nii tihe, et tegi pildistamise võimatuks.

Muumipark on avatud isegi siis kui see on suletud.

Tauno Vintola on niisiis jäädvustas pea igapäevaselt Muumimaailma tegemisi ning neist kaadritest sündis üks ütlemata ülevaatlik kunstiprojekt, kuhu kuulub 5000 pilti. 

Tõuke nii oma pensionipõlve pidada, sai Vintola, kui Muumi-promootor, lastesaadete produtsent ning teemapargi rajaja Dennis Livson tegi mehele ettepaneku pildistada Muumioru argipäevi. 2000. aastal sõlmitud lepingu tingimusteks oli, et palga asemel saab fotograaf igal ajal tasuta parki jalutama tulle ning talle jääb ka võimalus tehtud fotosid hiljem näiteks postkaartidena müüa. Vintola nõustus.

Muumipark on avatud isegi siis kui see on suletud – kes tahes võib seal ringi jalutada. Kuid siis on pisut ka igav. Isegi mina igatsen kõik neid vahvaid tegelasi, kui park suletud on. Nad on nagu mu teine perekond.»

Fotograaf Tauno Vintola töödega saad lähemalt tutvust teha lingile klikates.

Soome 100: muumimaailm talvel
Soome 100: muumimaailm talvel Foto: Dennis Livson / Muumimaailm Naantalis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles