Briti kuninganna Elizabeth II tähistab safiirjuubelit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images

Briti kuningannast Elizabeth II sai esmaspäeval esimene Briti monarh, kes tähistab nn safiirijuubelit ehk on nüüdseks olnud troonil 65 aastat.

90-aastane kuninganna sai troonile 1952. aastal 25-aastaselt pärast oma isa, kuningas George VI enneaegset surma.

Nagu ka eelnevatel kordadel kavatseb kuninganna veeta troonilesaamise päeva Ida-Inglismaal Norfolkis Sandringham Estate'is eraviisiliselt.

Kuigi monarh ei soovi sündmust avalikult tähistada, siis tulistatakse pealinnas ja mujal kuningriigis tema auks saluuti. Lisaks vermitakse juubeli mälestamiseks mitu meenemünti, mille hind ulatub viiest naelast 50 000 naelani, ning antakse välja ka viienaelane postmark.

Elizabeth II sai Briti kõige kauem ametisolnud monarh 2015. aasta septembris, möödudes kuninganna Victoriast. Lisaks sai temast 2016. aasta oktoobris kõige kauem ametis olnud elusolev monarh, kui suri Tai kuningas Bhumibol Aduyadej.

Kuninganna annab kõrge ea tõttu oma kohustusi järk-järgult üle kuningliku perekonna noorematele liikmetele. Tema 34-aastane lapselaps prints William, kes on troonijärgluses oma isa prints Charlesi järel teisel kohal, lahkub tänavu kiirabikopteri piloodi kohalt ning asub täitma kuningakoja kohustusi oma vanaema nimel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles