Hubble’i teleskoop tabas Päikeselaadse tähe surma «mädamuna» udukogus

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeselaadse tähe OH 231.8+04.2 plahvatus «mädamuna» udukogus.
Päikeselaadse tähe OH 231.8+04.2 plahvatus «mädamuna» udukogus. Foto: ESA/Hubble & NASA/Judy Schmidt

Hubble’i kosmoseteleskoobi pildilt võime näha hiiglaslikku plahvatust, mis võib miljardite aastate pärast oodata ees ka meie Päikest, teatas NASA.

Oma otsa leidnud täht OH 231.8+04.2 oli väikese massiga täpselt nagu ka meie Päike. NASA ja ESA ühise Hubble’i kosmoseteleskoobi tabatud pildil on näha, kuidas täht muundub punasest hiiglasest planetaarseks udukoguks. Protsessi käigus paiskab ta maailmaruumi oma suurtes kogustes gaasi ja tolmuosakesi. Need eemalduvad tohutu kiirusega vastassuundades – näiteks pildil kollasena kujutatud gaasipilv liigub ligi miljon kilomeetrit tunnis. Eelseisva tuhande aasta jooksul areneb pilv juba täielikuk planetaaruduks.

Kuna sellised plahvatused toimuvad astronoomilises mõttes «silmapilgutuse kiirusel», tekib astronoomidel väga harva võimalust neid jäädvustada.

Teadlased kutsuvad seda konkreetset tähe jäänust «mädamuna udukoguks», kuna see sisaldab rohkelt mädamuna haisu põhjustavat väävlit. Udukogu ise asub Maast enam kui 5000 valgusaasta kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles