Afganistani lapsohvrite arv kasvas 2016. aastal hüppeliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumes mängiv Afganistani tüdruk
Lumes mängiv Afganistani tüdruk Foto: MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/SCANPIX

Vastses Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni raportis seisab, et läinud aastal tõusis hüppeliselt Afganistanis hukkunud laste arv. Arvatakse, et mitmete surmade põhjuseks on Talibani laiali puistatud maamiinid. 

«Lapsed on teadmatusest plahvatamata lõhkekehadega mängides surnud, pimedaks jäänud, invaliidistunud või tahtmatult oma sõprade elu võtnud,» sõnas ÜRO Inimõiguste Nõukogu ameti ülemvolinik Zeid Ra'ad Al Hussein.

ÜRO andmeil sai 2016. aasta 1. jaanuarist 31. detsembrini konfliktis surma 3498 ja haavata 7920 tsiviilisikut. Võrreldes 2015. aastaga tõusis surmasaanute arv kaks ja haavatasaanute arv kuus protsenti, mis kokku on umbes kolmeprotsendine tõus.

Ohvritest kolmandik ehk 3512 olid lapsed, mida on enim pärast andmete süstemaatilise kogumise alustamist 2009. aastal. Mullu sai surma 923 ja haavata 2589 last, mis on 2015. aastaga võrreldes 24-protsendine tõus. 

2016. aastal tõusis rekordtasemele ka õhulöökide ohvrite arv. Õhulöökides sai surma 250 ja viga 340 tsiviilisikut, mis on 2015. aastaga võrreldes pea kaks korda rohkem, lisati raportis.

ÜRO Abimissioon Afganistanis (UNAMA) dokumenteerib 2009. aastast lahingutes, õhulöökides, enesetapurünnakutes ja sõjast järele jäänud lõhkekehade plahvatuste tagajärjel surma või viga saanud inimeste arvu. UNAMA andmeil on viimase kaheksa aasta jooksul Afganistani konfliktis surma saanud 24 841 ja haavata 45 347 tsiviilisikut.

Raportis lisati, et tõenäoliselt on ohvrite arv tuvastatust suurem, sest ÜRO-l puudub Afganistani teatud piirkondadesse ligipääs. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles