Iisraeli parlament legaliseeris Läänekalda kümned asunduseelpostid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli asunduseelpost Palgey Maim okupeeritud Läänekaldal
Iisraeli asunduseelpost Palgey Maim okupeeritud Läänekaldal Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli parlament kiitis esmaspäeval heaks vastuolulise seaduse, mis legaliseeris okupeeritud Jordani jõe läänekaldal palestiinlaste eramaadel asuvad kümned asunduseelpostid.

Seadus võeti kolmandal ja viimasel lugemisel vastu häältega 60-52.

Palestiina Vabastusorganisatsioon (PVO) taunis seaduse vastuvõtmist, öeldes, et see seadustas palestiinlaste maa varguse.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes ei osalenud seaduse lõplikul hääletusel, kuna ta oli naasmas visiidilt Suurbritanniasse, ütles, et teavitas USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni, et mitte "üllatada meie sõpru".

Seaduse üks aktiivseid läbisurujaid Bezalel Smotrich paremäärmuslikust erakonnast Juudi Kodu, tänas ameerika rahvast Donald Trumpi valimise eest presidendiks, märkides, et "ilma temata poleks seadus ilmselt läbi läinud".

Uus seadus võimaldab Iisraelil seaduslikult konfiskeerida palestiinlaste eramaa, millele iisraellased on ehitanud teadmatusest, et see on eraomandus või kuna riik lubas neil seda teha.

Palestiinlastest omanikele kompenseeritakse maa rahaliselt või antakse asendusmaa.

PVO rõhutas avalduses, et Iisraeli asundustegevus eitab rahu ja nn kahe riigi lahenduse võimalust.

Opositsioonijuht ja Tööpartei liider Isaac Herzog kritiseeris enne hääletust seda seadust, öeldes, et see õõnestab riigi juudienamust.

Seadus "annekteerib miljonid palestiinlased Iisraeli", hoiatas ta, lisades, et Iisraeli sõdureid ja poliitikuid võivad ees oodata hagid rahvusvahelises kriminaalkohtus.

Netanyahu Likudi parteisse kuuluv teadus- ja tehnoloogiaminister Ofir Akunis aga ütles, et tegemist on küsimusega õigusest Iisraeli maale.

"Kogu Iisraeli maa luulub juudi rahvale," sõnas ta Herzogile, kasutades terminit, mis hõlmab ka Läänekalda. "See on igavene ja vaieldamatu õigus."

Kriitikute sõnul aitab seadus kaasa Läänekalda vähemalt osalisele annekteerimisele.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch märkis, et seadus peegeldab rahvusvahelise õiguse eriamist ning süvendab Läänekalda de facto alalist okupeerimist.

Iisraeli inimõigusrühmitus B'Tselem ütles, et seadus tõestab Iisraeli soovimatust lõpetada kontrolli palestiinlaste üle ning nende maade vargust.

Seadust saab veel ülemkohtus vaidlustada ning kaitseminister Avigdor Lieberman ütles eelmisel nädalal, et seda ka  sajaprotsendiliselt tehakse.

Seadus hõlmab 53 asunduseelposti. Mittetulundusühing Peace Now märkis, et seadus legaliseerib rohkem kui 3800 asunduskodu.

Alates Donald Trumpi ametisseastumisest 20. jaanuaril on Iisrael teatanud rohkem kui 6000 uue asunduskodu ehitamisest Läänekaldale ja Ida-Jeruusalemma.

Trumpi administratsioon möönis eelmisel nädalal esmakordselt, et juudiasunduste laiendamine "ei pruugi kaasa aidata" rahu saavutamisele, kuid rõhutas erinevalt eelmistest administratsioonidest, et need ei ole ka takistus rahule.

Iisraeli justiitsminister Avichai Mandelblit hoiatas valitsust, et seadus võib olla vastuolus põhiseadusega ning võib kaasa tuua rahvusvahelise kohtumõistmise sõjakuritegude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles