Video: Austraalia senaator asutas uue paremäärmusliku partei

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cory Bernardi
Cory Bernardi Foto: twitter.com

Austraalia senaator Cory Bernardi asutas uue paremäärmusliku partei Australian Conservatives (Austraalia konservatiivid), kuid sattus kohe kriitika alla ja pidi oma partei kaitseks sõna võtma.

Bernardi selgitas täna Austraalia parlamendi ülemkojas partei asutamise tagamaid, samas kritiseerides peaminister Malcolm Turnbulli liigset poliitilist mõõdukust, edastab BBC.

Bernardil on paremäärmuslikud vaated, mis puudutavad näiteks samasooliste abielu, kliimamuutust ja aborte ning paljud poliitikud leiavad, et liigne paremäärmuslikkus on kahjuks.

«Langetasin raske otsuse luua partei, kuid ma pidin seda tegema, kuna enamik suurparteisid ei suuda praegusel poliitilisel maastikul toime tulla ja selle tõttu teeb Austraalia tulevik mulle muret,» teatas poliitik, kes astus välja oma senisest parteist, milleks oli Liberaalne partei.

Bernardi sõnul ei ärgita ta ühtegi rahvaesindajat parteiga liituma, kuid ta kavatseb järgmistel valimistel oma kandidaadid üles seada.

47-aastane Lõuna-Austraaliast pärit Bernardi valiti Austraalia parlamenti juba 2006. aastal, enne seda sai ta juba 29-aastaselt Liberaalse partei üheks juhiks.

Bernardi, kelle isa on Itaalia immigrant ja ema neljandat põlve austraallane, sai hea hariduse, töötades börsimaakleri ja finantsnõunikuna ning tegeledes sõudmisega, enne kui temast sai poliitik.

Bernardi tegi juba Liberaalse partei esindajana kummalisi, poliitikule mittesobivaid avaldusi, näiteks võrdles samasooliste abielu zoofiiliaga.

Ta tegi 2016. aasta märtsis avalduse, et ta missioon on luua liikumine, mis võitleb poliitilise korrektsuse türannia vastu.

«Põhivooluparteid ei esinda neid, kes on surutud ühiskonna äärealadele ja see viga tuleb parandada. Tegemist on globaalse fenomeniga, see ei puuduta ainult Austraaliat,» teatas senaator.

Bernardi sõnul näitavad maailma eri paikades toimuvad sündmused, et paremäärmuslikud vaated on jälle au sees, kuna inimesed on kaotanud suurparteide vastu usalduse.

Bernardi arvates on õigel teel nii Prantsusmaa Rahvusrinde juht Marine Le Pen kui ka USA president Donald Trump, kuna nende mõlema arvates vajab uus aeg nendesuguseid poliitikuid.

Austraalia Liberaalse partei esindajad mõistsid Bernardi kriitika nii enda kui teiste parteide aadressil hukka.

«Liberaalset parteid ei piira konservatism. Oleme liberaalid, kuna oleme ideedele avatud, austame teistsugust,» teatas Twitteris liberaalist majandusminister Christopher Pyne.

Cory Bernardil on oma lehekülg «Common Sense Lives Here» ja blogi ning ta on kirjutanud seitse raamatut, millest kaks on lasteraamatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles