Koomas viibival Kremli-vastasel aktivistil tuvastati teadmata aine mürgitus (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik ja aktivist Vladimir Kara-Murza
Ajakirjanik ja aktivist Vladimir Kara-Murza Foto: Sharifulin Valery/ITAR-TASS/Scanpix

Tuntud Kremli kriitiku Vladimir Kara-Murza noorema naine Jevgenia teatas, arstid tuvastasid kunstlikus koomas viibival abikaasal teadmata aine raske mürgituse, vahendab RFE/RL. 

Jevgenia Kara-Murza ütles eile, et abikaasa küünetükid, juuksekarvad ja vereproov saadeti Iisraeli eralaborisse testimisele, et teada saada, milline toksiin äkilise haiguse põhjustas.

«Arstid diagnoosisid tundmatust ainest tingitud ägeda mürgituse, see on ametlik diagnoos,» ütles Jevgenia Kara-Murza ja lisas, et mehe seisund on muutunud stabiilsemaks, kuid arstid on valmis igasugusteks arenguteks.

Kara-Murza toimetati haiglasse 2. veebruaril. Tema abikaasa teatas hiljem, et tal tuvastati neerupuudulikkus ja ta viidi kunstlikku koomasse.

Kara-Murza pere ja sõprade sõnul on aktivisti ja ajakirjaniku sümptomid väga sarnased 2015. aasta äkilisele haigestumisele, mil ta jäi järsku haigeks ja toimetati Moskva haiglasse. Seejärel viibis ta Moskva ja Washingtoni haiglates kokku kaks kuud. Kara-Murza väitis juba siis, et haigestumine oli Kremli korraldatud mürgitamine.

Moskva arstid väitsid toona, et haiguse põhjustas antidepressantide vale manustamine, kuid ekspertide sõnul depressiooniravimid midagi tema sümptomitele sarnast põhjustanud ei oleks.

Jevgenia Kara-Murza ütles eile, et peale 2015. aasta haigusest tervenemist pole abikaasa tarbinud ühtki ravimit.

Šveitsis eksiilis elava Mihhail Hodorkovski Liikumise Avatud Venemaa koordinaator ja Vene opositsioonilise Rahvavabaduse Partei (PARNAS) endine kaasesimees tegutseb nii Venemaal kui USAs, kus elavad ka tema abikaasa ja kolm last.

Viimase mürgitamise ajal reisis Kara-Murza mööda Venemaad, et koguda materjali 2015. aasta veebruaris Kremli lähedal maha lastud Boriss Nemtsovist jutustava dokumentaalfilmi jaoks. Nemtsov ja Kara-Murza olid lähedased liitlased. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles