Colombia alustas läbirääkimisi viimase sissirühmitusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvavabastusarmee esindajad saabusid läbirääkimistele.
Rahvavabastusarmee esindajad saabusid läbirääkimistele. Foto: STRINGER/REUTERS

Colombia valitsus alustas teisipäeval läbirääkimisi viimase riigis tegutseva sissirühmitusega Rahvavabastusarmee (ELN), teatasid võimuesindajad.

Läbirääkimisi võõrustajaks oleva Ecuadori esindaja Juan Meriguet kuulutas väikesel tseremoonial kõnelused alanuks.

Colombia valitsus ja ELN alustasid Ecuadori pealinnas Quitos kõnelusi, et saavutada "täielik rahu" pärast 53 aastat kestnud vägivalda.

Eksperdid on hoiatanud, et ELN on karmim läbirääkimiste partner kui Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) ja kokkulepe ei sünni ilmselt enne seda, kui president Juan Manuel Santos järgmisel aastal ametist lahkub. Santos, kes võitis mullu oktoobris Nobeli rahupreemia jõupingutuste eest Colombia vasaksissidega rahu saavutamisel, ütles, et on täis optimismi.

FARC-i mässulised kogunesid jaanuari lõpupäevil demobilisatsioonitsooni, et alustada ajaloolist relvade loovutamise protsessi ja Ladina-Ameerika viimane suur relvakonflikt lõplikult selja taha jätta.

Colombia valitsus ja FARC sõlmisid suvel ajaloolise rahuleppe, mille rahvas 2. oktoobri referendumil tagasi lükkas. Seejärel õnnestus Bogotál ja sissirühmitusel jõuda 24. novembril kokkuleppele rahuleppe uues versioonis, mille  Colombia kongress 30. novembril ratifitseeris. Kokkuleppest lähtuvalt tuleb FARC-il 52 aastat kestnud võitluse järel ÜRO järelevalve all laiali minna.

ELN alustas sissivõitlust 1964. aastal. Arvatakse, et ELN-i ridades on praegu umbes 1500 võitlejat.

Colombia konfliktis on saanud surma rohkem kui 260 000 inimest ja jäänud kadunuks 60 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles