Kas Trumpi ähvardused Hiina suunal olid vaid tühjad sõnad? (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump lubas telefonivestluses Hiina presidendile Xi Jinpingile kinni pidada nn ühe Hiina poliitikast, teatas Valge Maja.

«President Trump nõustus president Xi palvel austama ühe Hiina poliitikat,» öeldi Valge Maja avalduses, mille kohaselt kutsusid omavahel esimest korda vestelnud liidrid teineteist vastastikku ka külla.

Hiina riigimeedia tervitas Trumpi seisukohta,  lisades, et rahvavabariigi jaoks on tegu tundliku  küsimusega. «Ühe Hiina põhimõte on USA-Hiina suhete poliitiline vundament,» teatas riiklik telekanal CCTV.

Juba enne telefonikõnet oli Valge Maja teatanud, et Trump saatis Xile kirja. Selles olevat Trump avaldanud soovi seada Hiinaga sisse konstruktiivseid suhted, mis oleksid kasulikud mõlemale riigile.

Enne ametisse astumist tegi Trump mitmeid avaldusi, mis Hiinas küsimusi tekitasid. Näiteks lubas Trump oma esimesel tööpäeval riigipeana kuulutada Hiina ametlikult valuutamanipulaatoriks, mis võimaldaks võtta riigi vastu kasutusele karistusmeetmeid. Samuti on Trump süüdistanud Hiinat ameeriklaste töökohtade röövimises ja sõjalises ekspansioonis.

Telefonikõne ärritas Pekingit

Taiwani president Tsai Ing-wen
Taiwani president Tsai Ing-wen Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Pärast mullu detsembri alguses peetud telefonikõnet Trumpi ja Taiwani riigipea Tsai Ing-weni vahel esitas saart oma provintsiks pidav rahvavabariik Ühendriikidele ka diplomaatilise protesti. Aga mitte ainult: saare läheduses võis märgata ka Hiina sõjalennukeid.

Ainuüksi telefonikõne ise oli märgiline. Üle 35 aasta kinni peetud diplomaatilisest protokollist kõrvalekaldumine tuli üllatusena ka kogenud Ühendriikide diplomaatidele ja välispoliitikaekspertidele.

Ühendriigid katkestasid Taiwaniga diplomaatilised sidemed 1979. aastal. Sestpeale polnud ükski Ameerika riigipea Taiwani liidriga teadaolevalt vestelnud. Samal ajal on Ühendriigid andnud aga lubaduse Taiwanile rünnaku korral appi minna.

Trumpi meeskonna sõnul oli see lühike õnnitluskõne. Trump ise avaldas imestust, miks ta poleks pidanud kõnele vastama, kui Ühendriigid müüvad Taiwanile miljardite eest sõjatehnikat.

Taiwani presidendi kantselei teatel soovis Tsai, et suhted Ühendriikidega muutuksid tihedamaks ja Ühendriigid jätkaksid Taiwani abistamist rahvusvahelisel areenil senisest veelgi enam.

Taiwani presidendi sõnul ei näe ta siiski võimalust, et Ühendriikide Taiwani-poliitika võiks lähitulevikus põhimõtteliselt muutuda. «Üks telefonikõne ei tähenda poliitikamuutust,» lausus Tsai.

Vestluse järel antud intervjuus telekanalile Fox News seadis Trump Ühendriikide senise Hiina-poliitika aga kahtluse alla. «Miks me peame olema seotud ühe Hiina poliitikaga, kui me ei lepi Hiinaga kokku teistes asjades, sealhulgas kaubanduses,» ütles Trump. Ta lisas, et Hiina ei tohi Ühendriikidele midagi dikteerida.

Hiina reageeris Trumpi avaldusele teravalt. Näiteks riiklik väljaanne Global Times nimetas Trumpi diplomaatias naiivseks ja hoiatas, et kui Ühendriigid peaksid loobuma ühe Hiina põhimõttest, võib Hiina asuda toetama Ühendriikide vaenlasi.

P-3C Orion. Foto: Victor Pitts / AFP / SCANPIX
P-3C Orion. Foto: Victor Pitts / AFP / SCANPIX Foto: VICTOR PITTS/AFP

Vahejuhtum lennukitega

Enne Ühendriikide ja Hiina liidri omavahelist vestlus toimus Ühendriikide Vaikse ookeani väejuhatuse teatel üleeile aga Lõuna-Hiina mere kohal aset intsident USA mereväe patrull-lennuki P-3C ja Hiina sõjalennuki KJ-200 vahel, mida väejuhatus kirjeldas ebaturvalise ja murettekitavana.

Ühendriikide kinnitusel toimus vahejuhtum rahvusvahelises õhuruumis ning Ühendriigid ei rikkunud rahvusvahelist õigust. Samas ei täpsustatud, miks oli intsident ebaturvaline. Hiina pole vahejuhtumit kommenteerinud.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles