Austrias hukkus paremäärmuslaste liider Jörg Haider

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austrias hukkus täna varahommikul juhtunud liiklusõnnetuses paremäärmuslaste pikaaegne liider Jörg Haider, kelle erakond oli alles äsja toimunud parlamendivalimistel taas edukas.

 

Kärnteni provintsi kuberner sai surmavaid pea- ja rindkerevigastusi, kui ta sõitis riigile kuuluva autoga oma kodulinna Klagenfurti lähedal maanteelt välja ning rullus kraavi, vahendas Reuters. Õnnetus juhtus möödasõidul. Haider istus sõidukis üksinda. Politsei uurib avarii põhjuseid.

«See on meie jaoks maailma lõpp,» tunnistas poliitiku pressiesindaja Stefan Petzner, kelle sõnul oli Haider täna sõitmas Klagenfurti lähedal asuvasse linnaksesse perekondlikule kokkutulekule, et tähistada oma ema 90. sünnipäeva.

Austria poliitikas aastakümneid tegutsenud Haider juhtis selle aastatuhande alguses valitsuskoalitsiooni  paremäärmusliku Vabaduspartei, ehkki ta ise oli sunnitud erakonna eesotsast ja valitsusest taanduma tugeva rahvusvahelise surve tõttu, mida põhjustasid tema immigrantidevastased lausungid ja pealtnäha natsisümpaatiatega flirtimine.

Kolme aasta eest asutas aga veteranpoliitik juba uue paremäärmusliku partei – Austria Tuleviku Alliansi, mis liitus küll kohe valitsuskoalitsiooniga, ent hävis esimestel valimistel. Alles paari nädala eest toimunud uutel ennetähtaegsetel valimistel kogusid aga mainitud paremparteid kahasse juba taas peaaegu kolmandiku häältest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles