Trump kaalub uut immigratsioonimäärust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump ütles reedel, et tal ei ole plaanis oma migrandikeelu eest kohe ülemkohtus võidelda, vaid ta kaalub õiguslike takistuste ületamiseks uut määrust.

Trumpi sõnul on hoolimata kahest hiljutisest kaotusest föderaalkohtus seadus tema poolt ning julgeolekumured võivad dikteerida kiiremat vastust.

"On kahetsusväärne, et vastavalt seadusele võtab see aega, kuid me võidame selle võitluse. Meil on samuti palju valikuid, sealhulgas täiesti uue määruse esitamine," lausus ta, lisades, et enne uut nädalat ta midagi ette ei võta.

Avaldus tähendab piinlikku taganemist Trumpi poolt, kes on kinnitanud, et määrus oli hästi koostatud, ning on tõotanud jätkata kohtuvaidlust.

"Me peame kiirustama julgeolekukaalutlustel, seega võib see vägagi juhtuda," ütles Trump vastuseks küsimusele, kas ta plaanib koostada uut meedet.

Trump lausus reedel ühisel pressikonverentsil Jaapani peaministri Shinzo Abega, et on presidendina saanud teada tohututest ohtudest oma riigile.

"Me kavatseme edasi liikuda ning jätkata nende asjadega, mis meie riigi turvaliseks teevad. See toimub kiiresti," sõnas ta ajakirjanikele.

"Me ei luba oma riiki inimesi, kes üritavad kahju teha," märkis ta. "Me lubame oma riiki paljusid inimesi, kes meie rahvast armastavad ja teevad meie riigile head."

Trump peatas nädal pärast ametisseastumist põgenike ümberasustamise programmi vähemalt 120 päevaks ning keelas riikipääsu reisijatele Iraanist, Iraagist, Liibüast, Somaaliast, Sudaanist, Süüriast ja Jeemenist 90 päevaks. Süüria põgenike suhtes rakendus keeld viivitamatult.

Valge Maja ei ole esitanud ainsatki tõendit, mis toetaks Trumpi seisukohta, et sissepääsukeeld reisijatele seitsmest peamiselt moslemitest elanikkonaga riigist oli pakiliselt vajalik.

Apellatsioonikohus otsustas neljapäeval ühehäälselt jätta jõusse Trumpi allkirjastatud reisikeelu peatamisotsuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles