Saksamaa uueks presidendiks valiti Frank-Walter Steinmeier

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastselt valitud presidenti Frank-Walter Steinmeierit (keskel) õnnitlevad ametist lahkuv president Joachim Gauck (vasakul) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Vastselt valitud presidenti Frank-Walter Steinmeierit (keskel) õnnitlevad ametist lahkuv president Joachim Gauck (vasakul) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Saksa föderaalkogu valis eile riigi uueks presidendiks endise välisministri, sotsiaaldemokraadi Frank-Walter Steinmeieri.

Steinmeier rõhutas, et Saksamaa ei tohiks karta võtta vastutust ja peaks olema sellega teistele riikidele eeskujuks. «[Saksamaa] inspireerib ka teisi olema julged, ja mitte seetõttu, et siin on kõik hästi, vaid sellepärast, et meie oleme näidanud, kui palju üks riik areneda võib,» märkis ta pärast ametisse nimetamist oma kõnes.

Presidendil on Saksa võimusüsteemis peamiselt tseremoniaalne roll, ent riigipead peetakse tähtsaks moraalseks autoriteediks. Presidendi valis 1260-liikmeline assamblee, mis koosneb 630 parlamendi alamkoja ehk Bundestagi liikmest ning sama paljudest Saksamaa 16 liidumaa esindajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles