Jaapani võimud seiskasid neli tuumajaama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chubu Electric Power Co'le kuuluv  Hamaoka tuumajaam Shizuoka prefektuuris Jaapanis.
Chubu Electric Power Co'le kuuluv Hamaoka tuumajaam Shizuoka prefektuuris Jaapanis. Foto: SCANPIX

ÜRO aatomijärelevalve organisatsiooni IAEA teatel sulgesid Jaapani võimud riiki raputanud võimsa maavärina tõttu neli tuumajaama.

IAEA kriisikeskus sai täna seismoloogia ohutuskeskuselt (ISSC) informatsiooni 8,9-magnituudise maavärina kohta, mis raputas Honshu saare idarannikut, vahendas AFP ametkonna teadet.

IAEA võttis ühendust Jaapani majandusministeeriumiga, et saada täiendavat teavet juhtunust. Kohalikud võimud kinnitasid, et julgeoleku kaalutlustel suleti neli tuumajaama, mis asuvad epitsentrile kõige lähemal. Nende nimesid ei täpsustatud.

Jaapani peaminister Naoto Kan oli varem kinnitanud, et üheski tuumajaamas radiatsioonileket pärast maavärinat ei täheldatud.

Kohalik uudisteagentuur Kyodo News teatas, et Miyagi prefektuuris asuva Onagawa aatomielektrijaama turbiinihoones puhkes tulekahju. Praegu pole teada, kas tekkis ka radiatsioonilekke oht või mitte.

Jaapanis, kus tuumaenergia on riiklikult prioriteetne alates 1973. aastast, on 53 töötavat tuumareaktorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles