Ahtisaari premeerimine ajas Rogozini marru

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin rüüpamas pressikonverentsil sõõmu vett.
Vene Föderatsiooni alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin rüüpamas pressikonverentsil sõõmu vett. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

NATO juures tegutsev Venemaa alaline esindaja Dmitri Rogozin väljendas eile oma sügavat ärritust selle üle, et Nobeli rahupreemia anti tänavu Martti Ahtisaarile, kes tema hinnangul on süstemaatiliselt ja jultunult eiranud rahvusvahelist õigust

 

«Ma tunnen häbi inimeste pärast Nobeli komitees,» teatas Rogozin intervjuus raadiojaamale Ehho Moskvõ pärast seda, kui Oslos tehti teatavaks, et rahupreemia laureaat on aastakümneid maailma erinevais paigus rahukõnelusi vahendanud soomlane, vahendas Reuters.

«Kõik see sunnib mind tahtma vanduda,» lisas diplomaat, kes andis mõista, et preemia oli Washingtoni tasu Ahtisaarile selle eest, et ta saboteeris ÜRO läbirääkimisi Kosovo teemal, mis viis lõpuks provintsi eraldumisele Serbiast, ehkki seda vastustati ägedalt nii Belgradis kui ka Moskvas.

«Liikusid ringi kuulujutud, et ameeriklased lubasid talle Nobeli laureaadiks saamist, kui kõik läheb hästi,» märkis Rogozin.

Vene saadik alliansi juures süüdistas soomlast reas sammudes, mis olevat olnud suunatud rahvusvahelise õiguse ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide «jõhkrale moondamisele ja rikkumisele».

Ahtisaari esitas eelmise aasta märtsis, pärast aastaid kestnud kõneluste nurjumist, teatavasti plaani, milles ta pakkus Kosovole piiratud iseseisvust rahvusvahelise järelevalve all. Albaanlaste enamusega asustatud provints kuulutas ühepoolselt iseseisvuse välja vähem kui aasta hiljem ning seda on praeguseks tunnustanud ligi poolsada riiki, peamiselt läänes.

Ameerika Ühendriigid tervitasid eile Nobeli rahupreemia määramist Ahtisaarile, sama tegi ka Euroopa Liidu praeguse eesistujariigi Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, kelle hinnangul näitab see just Kosovo osas tehtud otsuste õigsust. Ahtisaari pikka karjääri mahuvad aga ka edukad rahuprotsessid Namiibias ja Indoneesias.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles