Saudi Araabias tähistatakse valentinipäeva salaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees lillekimbuga 14. veebruaril Saudi Araabia pealinnas  Ar-Riyāḑis asuvast lillepoest välja kõndimas.
Mees lillekimbuga 14. veebruaril Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyāḑis asuvast lillepoest välja kõndimas. Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/Scanpix

Rangelt islamiseadusi järgiv Saudi Araabia ei pea kristliku märtri Valentinuse järgi nime saanud päeva tähistamist just kõige kohasemaks, vahendab Wall Street Journal. 

Hoolimata riigi läänelikust kuvandist, jälgitakse pingsalt täna poodides müügil olevaid esemeid, mida oleks võimalik valentinipäevaga seostada. Vaid väike osa Saudi Araabia elanikest teavad, miks tänane päev eriline on. Siiski piisab neist, et suurendada igal aastal 14. veebruari paiku just romantiliste esemete müüki.

Punaseid õhupalle, roose, südamekujulisi kommikarpe ja muud taolist julgeb sellest hoolimata eriliselt poodides rõhutada vaid murdosa ettevõtjatest, sest nii riskitakse äri kaotamisega. «14ndal ei tohiks kuskil punast olla,» sõnab poeomanik Mamoun Bashir, kelle sõnul eelistaks ta enne keelu ületamist poe täna hoopiski sulgeda. «Me austame siin reegleid.»

Mõne lillepoodniku jaoks on aga kiusatus liiga suur ja punaste rooside hinnad saavad mõneks päevaks hinnalisa. «Me müüme neid leti alt,» sõnab üks lillemüüja, kelle sõnul on turvalisem tellida roosid endale koju.

27-aastane Mohammed sõnas, et sai oma õppetunni läinud aastal, kui ta valentinipäeva unustas. «Mulle helistas naine, kellega seotud olin ja oli väga pettunud, et selle erilise päeva unustasin. Muidugi ütlesin, et ei unustanud ma midagi!» Mohammed lisas, et tal õnnestus paari tunni jooksul naisele koju saata 100 põhiliselt punast roosi koos kaelakeega.

«Seadusega on keelatud öelda, et see on valentinipäevaks. Aga kõik teavad,» sõnas Mohammed.

Saudi Araabia karmid reeglid ei jäta abielueelsele romantikale palju mänguruumi. Sugudevaheline suhtlemine on valdavalt keelatud- karistatav seaduserikkumine- ja suure osa abielusid korraldavad perekonnad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles