Ahtisaari: Soome peaks astuma NATOsse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome endine riigipea Martti Ahtisaari embamas ametisolevat presidenti Tarja Haloneni.
Soome endine riigipea Martti Ahtisaari embamas ametisolevat presidenti Tarja Haloneni. Foto: AP / Scanpix

Nobeli rahupreemia tänavu pälvinud endine riigipea Martti Ahtisaari peab õigeks Soome liitumist Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooniga, et osaleda selle kaudu rahuvalvemissioonidel maailmas.

YLE esimese kanali hommikuprogrammis esinenud Ahtisaari rõhutas oma varemgi väljaöeldud seisukohta, et NATO on tsiviiljuhtimisel tegutsev kaitseallianss, kuhu demokraatlikul lääneriigil tasub kuuluda.

«Ma ei taha, et Soomest saaks kummaline veidrik, samas kui kõik teised riigid on juba saamas organisatsiooni liikmeteks,» tõdes ta. «Rahuvalve seisukohast saadakse NATO kaudu parimaid tulemusi. Ma usun, et Soome peab sinna kuuluma,» vahendas tuntud rahuvahendaja sõnu Helsingin Sanomat.

Ahtisaari arvates ei oleks NATOsse kuulumine suunatud kuidagi Venemaa vastu. Küll võib tema hinnangul aga tänapäeva Venemaas näha arengumaale iseloomulikke jooni, sest see ei ole demokraatlik, selle valitsemises on nõrkusi ja selles on palju korruptsiooni.

Venemaa pole ka kuigi enesekindel, sest enesekindel riik ei läheks ründama teist iseseisvat riiki nagu Gruusiat, selgitas värskeim Nobeli rahupreemia laureaat.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles