Mattis võttis kohe jutuks kaitsekulud (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA kaitseminister James Mattis kohtumise avapäeva esimese sessiooni eel.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA kaitseminister James Mattis kohtumise avapäeva esimese sessiooni eel. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi esimese emissarina Brüsselisse NATO kaitseministrite kohtumisele saabunud kaitseminister James Mattis alustas soojade sõnadega ja teatas juba üle enne alliansi peakorteri ukse astumist, et tal on hea meel olla oma teises kodus.

Peasekretär Jens Stoltenbergi saatel viieks minutiks pressi ette astunud Mattis suundus majja ja edasi said alliansi peakorterisse kogunenud ajakirjanikud tema liikumist jälgida sisetelevisiooni monitoridelt. Ka NATO videomeeskond paistis mõistvat, kes on ürituse staar, ja nii nägi pikki minuteid, kuidas Mattis sundimatult kolleegide vahel liikus.

Kui Stoltenberg pärast esimest istungit pressikonverentsile ilmus, oli selge, et varasemad ennustused pidasid paika. Esimesel NATO kaitseministrite kohtumisel USA uue administratsiooni esindajaga võeti tõsiselt kõne alla kaitsekulud. Nii tõsiselt, et peasekretäri sõnul võiksid need, kes praegu ei täida reeglit – mille järgi peab iga riik kulutama kaitsele vähemalt kaks protsenti oma SKTst – koostada plaani, kuidas niikaugele jõuda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles