Stalini populaarsus venelaste hulgas on viimase 16 aasta kõrgeim (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kommunistliku partei tulihingeline pooldaja möödunud aasta 1. mail Moskvas.
Vene kommunistliku partei tulihingeline pooldaja möödunud aasta 1. mail Moskvas. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Levada-keskuse värske uuringu järgi oli Nõukogude diktaator Jossif Stalin venelaste hulgas viimati nii populaarne 16 aastat tagasi.

Positiivselt suhtus Stalinisse koguni 46 protsenti vastanutest, 32 protsenti ütlesid, et nad austavad Stalinit, 10 protsenti, et tunnevad Nõukogude Liidu parteijuhi vastu teatud sümpaatiat ja 4 protsenti märkisid, et imetlevad teda.

Skaala teises otsas sõnas 12 protsenti, et Nõukogude Liitu (NL) raudse käega juhtinud diktaator tekitab neis vastikust, 7 protsenti väitis, et kardavad teda ja 2 protsenti ütlesid, et vihkavad Stalinit.

Stalinist rohkem hindavad venelased vaid aastatel 1964–1982 NLi eesotsas olnud Leonid Brežnevit ja praegust Venemaa presidenti Vladimir Putinit.

Järjest halvemaks on aga muutunud suhtumine Boriss Jeltsini ja Mihhail Gorbatšovi valitsemisaega. Jeltsini ja Gorbatšovi ajastus näeb pigem head vastavalt 16 ja 8 protsenti venemaalastest, üle 60 protsendi aga leiab neis rohkem halba.

Konkurentsitult kõige populaarsem Vene juhtide seas on aga jätkuvalt Putin, keda nägi positiivses valguses 83 protsenti vastanutest. Venelaste toetus Putini tegemistele riigijuhina on aastatega märkimisväärselt kasvanud. 2012. aastal oli see 51 protsenti, möödunud aastal 70. Negatiivselt suhtuvaid venelasi oli küsitluse andmetel vaid 5 protsenti.

Levada-keskus korraldas küsitluse jaanuari lõpul, küsitledes 1600 üle 18-aastast inimest üle Venemaa.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles