Vääritu sõda nopib Ukraina helgemaid päid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähedased leinamas Leonid Dergatši kirstu ümber Kiievis.
Lähedased leinamas Leonid Dergatši kirstu ümber Kiievis. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Ta oli üks neist kümnetest tuhandetest, kes ohverdas oma elu sellele räpasele ja vääritule sõjale, mida ametlikult justkui polegi olemas. Leonid Dergatši lugu paistab silma – kahe väikese poja isa, doktorikraadiga jurist ja õppejõud õigusinstituudis, kes jättis kõik, et kaitsta oma kodumaad.

Ühe tema üliõpilase sõnul austasid teda teaduskonnas kõik ja ta kohtles tudengeid alati võrdselt. Rahuajal andis ta aeg-ajalt ka juriidilist nõu – neile, kes selle eest maksta ei suutnud, tasuta. Hiljem rindel olles jätkas ta seda ja teenis oma kaassõjaväelasi nõustades ära hüüdnime Akadeemik.

On omamoodi sümboolne, et Dergatš oli pärit just Ukraina Tšernivtsi oblastist, Khotynist, kus asub ka kuulus Khotyni kindlus, mis peatas 17. sajandil Türgi armee pealetungi Euroopale. Neli sajandit hiljem kaitses Dergatš Euroopat teistsuguse idaohu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles