Trumpi alluvad tulid Euroopat rahustama

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis ja tema Saksa kolleeg Ursula von der Leyen.
USA kaitseminister James Mattis ja tema Saksa kolleeg Ursula von der Leyen. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix

Kui lugeda nädala alguses ilmunud tänavuse Müncheni julgeolekukonverentsi raportit, võib sellest näha tõsist muret Donald Trumpi administratsiooni pärast. Järgnenud päevade uudised paistavad aga andvat põhjust mõningaseks optimismiks.

Raport meenutas, et Trump – erinevalt eelkäijaist – ei maininud ametisse vannutamise kõnes selliseid väärtusi nagu demokraatia, vabadus ja inimõigused. «Kui kusagil maailmas pandaks lähikuudel toime genotsiid, kas keegi sekkuks?» kirjutati dokumendis.

«Ehk kõige tähtsam on see, et lääneriigid ise seavad kahtluse alla mõningaid põhilisi institutsioone,» öeldi raportis. «Alates asutamisest on NATO olnud lääne maailmakorra ilmasammas, mis seob üheks USA, Kanada ja Euroopa liitlaste julgeoleku. Donald Trumpi jutt, kuidas NATO on iganenud, on põhjustanud tõsist ebakindlust Ameerika liitlaste seas, eriti Kesk- ja Ida-Euroopas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles