Leetu saabunud Saksa sõdurid sattusid laimukampaaniasse (16)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Leetu paigutatava NATO pataljoni raames lõunapoolseimasse Balti riiki saabunud Saksa sõdurid tõmmati infooperatsiooni, mida seostatakse Venemaaga.

Saksa väljaanne Spiegel kirjutas eile Leedu meediaväljaannetele ning parlamendispiikrile 14. veebruaril saadetud e-kirjast, milles süüdistati Saksa sõdureid alaealise Leedu tüdruku vägistamises 9. veebruaril Jonavas, mis paikneb kümmekonna minuti kaugusel Saksa sõdurite kodubaasist Ruklas.

Asja uurinud Leedu võimude kinnitusel on tegu valeväitega. «Meie teada jõudis Leedu politsei uurimine järelduseni, et polnud ohvrit, võimalikku pealtnägijat ega ka ühtegi kurjategijat,» ütles Saksa kaitseministeeriumi esindaja.

Spiegeliga vestelnud NATO allika sõnul on tegu rünnakuga, mille eesmärgiks on seada kahtluse alla NATO kohalolek Ida-Euroopas ning diskrediteerida Bundeswehri. Tema sõnul oli selle taga tõenäoliselt Venemaa.

Osaliselt oli kampaania ka edukas, sest osa Leedu väljaandeid avaldas vastava teate. Leedu politsei üritab nüüd kindlaks teha, kes kirja saatis. Kuigi aadressi, kust kiri saadeti, enam ei eksisteeri, püütakse saatjani jõuda IP-aadressi järgi.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles Brüsselis ajakirjanikele, et allianssi õõnestavat valeinfot on ka varem püütud levitada. Stoltenbergi sõnul on NATO seetõttu pidevalt valvel.

Saksamaal on juba kogemus taolise valekampaaniaga. Mullu võimendas ja kasutas Venemaa riiklik meedia ära alusetut kuulujuttu, kuidas Lähis-Idast pärit sisserändajad vägistasid Berliinis 13-aastase Vene päritolu tüdruku Liza.

Kuulujutu tõttu toimusid kümmekonnas Saksamaa linnas meeleavaldused ning sõna pidi võtma ka liidukantsler Angela Merkel, selgitamaks, et info vägistamisjuhtumi kohta oli väljamõeldis.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles