Trump mõtles välja terrorirünnaku Rootsis (80)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump tuli eilsel kampaaniaüritusel Floridas lagedale terrorirünnakuga Rootsis, vahendab Independent. 

Kogunemisel peetud kõnes ründas Trump meediat ja kohtunikke, kes tema reisikeelu tühistasid. Samuti kasutas ta võimalust, et rääkida migratsioonist Euroopas ja seostas selle terrorirünnakutega Belgia pealinnas Brüsselis, Prantsusmaal Nice’is ja pealinnas Pariisis, enne kui ta ootamatult lisas sinna ka Rootsi.

«Peame oma riigi turvalisena hoidma. Vaadake, mis toimub Saksamaal, vaadake, mis toimus eile õhtul Rootsis,» ütles Trump oma toetajaskonnale.

«Rootsi, kes midagi sellist oodata oleks võinud. Hukkunuid oli palju. Seal on uskumatuid probleeme. Vaadake, mis toimub Brüsselis, Nice’is ja Pariisis ning üle kogu maailma.»

Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Catarina Axelsson ütles, et valitsus ei ole teadlik terrorismiga seotud suurtest vahejuhtumitest.

Julgeolekupolitsei Säpo teatas, et tal pole põhjust terroriohu taset muuta. «Pole juhtunud midagi, mis sunniks meid seda taset tõstma,» ütles Säpo pressiesindaja Karl Melin.

Rootsi saatkond Washingtonis palus USA võimudelt selgitust.

«Rootsi? Terrorirünnak? Mida on ta küll suitsetanud? Õhus on rohkelt küsimusi,» säutsus Rootsi eksvälisminister Carl Bildt Trumpi sõnavõtu järel Twitteris.

USA presidendi märkustele sai rootslaste seas sotsiaalmeedias osaks tormiline vastukaja. #LastNightInSweden muutus sotsiaalvõrgustikes kiiresti üheks populaarsemaks teemaviiteks.

Rootsi ametlik Twitteri konto, mida iga nädal haldab erinev isik, reageeris hämmastusega. «Rootsis pole midagi juhtunud. Pole toimunud ühtki terrorirünnakut. Üldse,» säutsus sel nädalal kontot haldav raamatukogutöötaja.

Mitu Rootsi meediaväljaannet spekuleeris, et Trumpi märkused võisid olla ajendatud telekanali Fox News usutlusest filmirežissöör Ami Horowitziga, kes väidab, et Rootsi üritab kinni mätsida immigratsiooniga seotud probleeme.

Kommentaarid (80)
Copy
Tagasi üles