Vene õigeusukirik peatas osaluse Euroopa kirikute ühenduses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusu kirik..
Õigeusu kirik.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Vene õigeusukirik peatab oma osaluse Euroopa kirikuid ühendavas organisatsioonis, protestiks keeldumise vastu võtta liikmeks Moskva partriarhaadile alluvat Eesti õigeusukirikut.

Vene õigeusukirik teatas oma osaluse peatamisest Euroopa Kirikute Konverentsis laupäevase keskkomitee istungi ajal.

«Otsuse põhjuseks on põhjendamatu, põhikirja ja konverentsi reeglitega vastuolus olev soovimatus arutada Moskva patriarhaadi koosseisu kuuluva autonoomse Eesti õigeusukiriku liikmesuse taotlust,» öeldi Interfaxile Moskva partriarhaadi välissuhete osakonnast.

Kiriku esindaja osutas, et mullu novembris võeti konverentsi liikmeks Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik, mis kuulub Konstantinoopoli patriarhaadi koosseisu.

Moskva patriarhaadi kinnitsel andis konverents toona peasekretärile korralduse uurida küsimust Moskva patriarhaadile alluva Eesti õigeusukiriku vastavusest liikmesuse kriteeriumidele.

Kiriku esindaja andmetel andis konverentsi delegatsioon pärast kohtumist Tallinna metropoliidi Korniliusega käesoleva aasta aprillis soovituse kirik ühenduse liikmeks võtta. Moskva patriarhaadi väitel aga on konverentsi juhtkond Konstantinoopoli partriarhaadi mahitusel taotluse aruteluga viivitanud.

Seetõttu ei saa Moskva patriarhaadile alluv Eesti õigeusukirik osaleda konvrentsi assambleel, mis leiab aset 2009. aastal Lyonis.

«Kujunenud olukorras võttis Vene õigeusukirik, ilmutades solidaarsust meie õigeusklike vendada ja õdedega Eestis, vastu ostsuse peatada oma liikmesus Euroopa kirikute konverentsis positiivse otsuse langetamiseni Eesti kiriku vastuvõtmisel sellesse organisatsiooni,» kinnitas Moskva patriarhaadi esindaja.

Samas kinnitas ta, et Vene õigeusukirik kavatseb jätkata suhete arendamist konverentsi kuuluvate kirikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles