KOHALIK VAADE. Leedut mürgitab uus libauudiste laine (2)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen (paremal)ja Leedu president Dalia Grybauskaitė 7. veebruaril Leedus Ruklas NATO sõdurite tervitustseremoonial sõduriga vestlemas. Saksamaa on Leedus NATO pataljoni raamriik.
Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen (paremal)ja Leedu president Dalia Grybauskaitė 7. veebruaril Leedus Ruklas NATO sõdurite tervitustseremoonial sõduriga vestlemas. Saksamaa on Leedus NATO pataljoni raamriik. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

«Sõda on rahu. Vabadus on orjus. Teadmatus on jõud.» George Orwelli raamatust «1984» pärit tsitaat võib kuuluda kõige ülekasutatumate klišeede hulka, kuid siiski sobib see täpselt kirjeldama olukorda tänapäeva maailmas, mida mürgitab uus laine libauudiseid.

Balti riigid on juba mõnda aega pidanud silmitsi seisma nähtusega, mida nimetatakse tihti psühholoogiliseks rünnakuks, infosõjaks või vanamoodsalt öeldes propagandaks. Sääraseid teateid on saabunud pideva vooluna.

Kaardile vaadates on rünnakute peamine allikas paljude hinnangul kergesti tuvastatav – Venemaa. Siiski polnud läänes varem raske leida inimesi, kes jäid libalugude mõju suhtes skeptiliseks ning osutasid sõnavabaduse ja arvamuste paljususe kui võimaliku kaitsekilbi poole.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles