Vene kohalikud valimised võitis Putini partei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valija ja ametnikud eile Stavropoli linnas valimisjaoskonnas.
Valija ja ametnikud eile Stavropoli linnas valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Vene peaministri Vladimir Putini võimuerakond Ühtne Venemaa sai eilsetel kohalikel valimistel kindla võidu.

Täna avaldatud esialgsed tulemused näitavad AFP sõnul, et Ühtsel Venemaal on pikk edumaa teiste erakondade ees kõigis 12 regioonis, kus eile valiti kohalikku parlamenti.

Riigiduuma spiiker Boriss Grõzlov ütles erakonna kodulehel, et valimised näitasid Ühtse Venemaa jätkuvat ülekaalu: «See ütleb meile, et riigi poliitiline süsteem... töötab valijate heaks ja et nad usaldavad seda.»

Grõzlov lisas hiljem televisioonis, et valimisvõit näitab ka seda, et võimudel, president Dmitri Medvedevil ja erakonna liidril Putinil on rahva kindel toetus.

Nii kommunistliku partei kui sõltumatute vaatlejate sõnul saatsid valimisi ulatuslikud võltsimised. Hääletustulemused ei peegelda küsitlustulemusi – viimased ennustasid Ühtsele Venemaale märksa madalamat toetust. Näiteks Levada keskuse uuring veebruaris näitas, et võimupartei toetus on alates 2009. aasta algusest vähenenud ja ulatus selle aasta alguses vaid 35 protsendini.

Kompartei esimees Gennadi Zjuganov nimetas eilseid valimisi kõige ebaausamateks valimisteks Venemaal pärast Nõukogude Liidu lõppu. Tema erakond sai parima tulemuse Nižni Novgorodi oblastis, kus kommunistid saavad 29 protsendiga esialgse info kohaselt teise koha.

Zjuganovi väiteid sohitegemisest kinnitasid ka Vene vabaühenduse Golos vaatlejad. Organisatsioon kavatses saata valimisi jälgima üle 400 vaatleja, kuid paljud loobusid pärast seda, kui nendega võttis ühendust miilits või FSB.

Üks Golosi korrespondente kurtis, et ta peksti Kaliningradi oblastis ühes valimisjaoskonnas läbi, samal ajal kui valimisametnikud ja võimud pealt vaatasid.

Üks kompartei ametnik rääkis Vedomostile, et Dagestani ja Saratovi oblastisse toodi bussidega massiliselt tudengeid hääletama.

Grõzlovi sõnul pole säärased väited muud kui kaotanud erakondade provokatsioon.

Venemaal toimuvad detsembris ka üldvalimised, tuleval aastal selgub, kas presidendina jätkab Medvedev või naaseb Kremlisse Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles